HABER

Okul servislerinde güvenli yolculuk önlemleri

TRABZON (İHA) - Gerek kent merkezi ve gerek kırsal alanda birçok öğrencinin okullarına servis araçlarıyla taşındığı ve bu nedenle güvenli ve sağlıklı yolculuk için bir dizi tedbirler alınması gerektiği belirtildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Tevfik Özlü, öğrencilerin trafikte kendilerini bekleyen korkunç tuzaklardan korunmak için erişkinler kadar dikkatli olmayabildiğini, onları korumanın aileler, Milli Eğitim Bakanlığı, okul müdürlükleri ve servis sorumlularının görev alanına girdiğini söyledi.

Prof.Dr. Özlü, şoförlerin görevleri sırasında sigara içmemesi, argo kelimeler kullanmaması, arabesk dinlememesi, tıraşlı, düzgün kıyafetli olmaları gerektiğini söyledi.
Okul müdürleri, okul-aile birlikleri, şoförler odasının okul servislerini denetlemesi gerektiğini anlatan Özlü, şöyle konuştu: "Servis şoförleri, rastgele değil düzgün ahlaklı, çocuklarla diyalog kurabilen kişilerden seçilmeli. Araçların uygun şekilde bakımları yapılmalı ve yeterince güvenli olduğu kontrol edilmelidir. Araçları her zaman aynı kişiler kullanmalı ve bu kişilerin trafik sabıkaları olmamalı. Aşırı hız meraklısı, kural tanımayan, can ve malı tehlikeye atacak şekilde araç kullanan kişilere
öğrenci servisleri verilmemelidir. Servis şoförleri hakkında öğrenci, veli veya çevredeki gözlemcilerin tanıklıklarına başvurulup, gelen bilgiler değerlendirilmeli. Yaşanan sorunların sorumlu kişilere iletilmesini sağlayacak şekilde bir iletişim ağı oluşturulmalıdır. Öğrenci ve veliler şoförün hatalarını bildirmeleri için uyarılar yapılıp şikayet telefonları önceden ilan edilmelidir."

Öğrenciler araca binip inerken onlara refakat edecek, tehlikelere ve onları yanlış yapmaktan alıkoyacak hosteslerin araçlar da bulunmasının zorunlu olduğunu anlatan Özlü, sözlerine şöyle devam etti: "Öğrencilerin yerine oturmadan aracın hareket ettirilmemesi, ayakta öğrenci taşınmaması, her öğrenciye yetecek kadar araçlarda yer olması, yabancı kişilerin servis aracına alınmaması, yaş ve sınıf farkı çok olan öğrencilerin bir arada taşınmaması, öğrencilerin araç içinde sükunet ve disiplinlerinin sağlanması için gerekli tedbirler alınmalı. Güvenli iniş ve biniş sağlanmalı; araçlar durma yapacakları yeri seçerken, öğrencilerin inme-binme sırasında trafikten zarar görmeyecek ve trafik akışını bozmayacak bir şekilde hareket etmelerine izin verecek bir tercih yapılmalıdır. Şoför ve hostes tarafından araçtan inen öğrencinin caddede tehlikeli bir biçimde geçişi veya aniden trafiğe fırlamaması için tedbirler alınmalı. Servis şoförleri yağmur, sıcak ve güneşte öğrencilerimizin zarar görmemesi için zamanında gelip gitmeye, bekleme noktalarını uygun şekilde belirlemeye dikkat etmelidirler."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler