Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ali Çetin'in yaptığı yazılı açıklamaya göre, ailede ve okulda beslenme ile yetersiz bilgi verilmesi, öğrencilerin çoğunun kantinlerde hamburger, tost, kızarmış patates, cips, gazlı-şekerli içecekler gibi şeker, yağ ve karbonhidratı yüksek olan besinleri tüketmelerine neden oluyor. Öğrencilerin bu biçimde vitamin ve kalsiyumdan yoksun beslenmeleri, büyüme ve gelişmelerini olumsuz yönde etkiliyor.
Yemek servisi olan okullardaki yemeklerin çocuklar tarafından sevilmemesi veya ucuz olsun diye kalitesiz yemeklerin verilmesinin de çocukları kantine yönelttiğini belirten Çetin, bu beslenme şeklinin özellikle çocukluk dönemindeki obezite riskini artırdığını ifade etti.
Çetin, okulların açılmasıyla çocukların beslenmesinde temel değişikliğin kahvaltı yapmamak olduğunu hatırlatırken, kahvaltının gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alınabilmesi için en önemli öğün olduğunu vurguladı. Araştırmalarda, kahvaltı yapan çocuğun sınıf içinde daha başarılı, problem çözme yeteneğinin diğerlerine göre daha gelişmiş, kavrama yeteneğinin de daha iyi olduğunun gözlendiğini belirten Çetin, kahvaltı yapmayan çocukların obeziteye daha yatkın olduklarının da belirlendiğini ifade etti.
"OKULLARA KOLALI İÇECEK SOKULMASIN"
Başta aileler ve okul aile birliklerine önemli görevler düştüğünü belirten Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Çetin, açıklamasında öğrencilerin sağlıklı beslenmeleri konusunda şu uyarılarda bulundu:
"Çocuğunuzu kahvaltı yapmadan okula göndermeyin. Kantinler mutlaka içerik ve hijyen açısından sıkı denetlenmeli. Gıda denetimiyle ilgili Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ile belediyeler okul kantinlerini periyodik olarak denetlemeli. Okullara kolalı içecekler sokulmamalı. Yemek servisi yapılan okullarda yemek alınan yemek fabrikaları ve okuldaki mutfak-yemek salonları hijyen açısından sıkı ve sürekli denetime tabi tutulmalı."