HABER

Ölümcül kıtlığa Kenya'da çözüm aranıyor

Afrikalı liderler ve yardım kuruluşu temsilcileri Somali başta olmak üzere Doğu Afrika'da yüzbinlerce kişinin hayatını tehdit eden açlık ve kuraklığa karşı uzun vadeli çözümleri tartışmak üzere Kenya'da bir araya geldi.

Afrika'nın doğusunda milyonlarca kişiyi etkileyen kıtlığa karşı çözüm arayan bölge liderleri, Kenya'nın başkenti Nairobi'de toplanıyor.

İki günlük Doğu Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları ile pek çok insani yardım kuruluşunun temsilcileri ve bölgeye bağış yapan ülkelerin yetkilileri katılıyor.

Bölge, son 20 yılın en ciddi açlık krizi ile karşı karşıya. Yağış yok, hasatlar verimsiz.

Her gün yüzlerce kişinin ölümüne neden olan krizin merkezi durumundaki Somali'de, sorun yayılmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler hafta başında Somali'de açlık çekenlerin sayısının 750 bine ulaştığını açıkladı. Ülkedeki sekiz bölgeden altısında açlık çekiliyor.

Ölüm tehlikesi altında olanları ifade eden bu sayı, Temmuz'daki tahminlerin tam iki katı.

4 milyon Somalili, yani halkın yarısı gıda ihtiyacını karşılayamıyor. BM'nin gıda güvenliği uzmanlarından Grainne Moloney, ülkedeki son iki bölgede de yıl sonuna dek 'açlık' sınırının altına düşüleceğini tahmin ediyor.

Hedef uzun vadeli strateji

Organizatörler bu ortamda başlayan toplantıda, amacın yardım toplamak değil, kıtlığa karşı uzun vadeli çözümler geliştirmeye çalışmak olduğunu söylüyor.

Nairobi toplantısı bu sorun konusunda yeni yol haritaları hazırlanmasını sağlasa da asıl önemli unsur siyasetçilerin bunları hayata geçirip geçirmeyeceği.

2008 yılında gıda fiyatlarının rekor düzeye yükselmesinden bu yana tarımda verimliliği sınırlı olan Afrika'da durumun iyileştirilmesi için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş soruna çözüm bulmak için toplantılar düzenledi, kampanyalar başlattı.

Kuraklık bölgede açlık ve kötü beslenme gibi sorunların yanında, erozyon, göç, savaş gibi başka krizlerin de kaynağı haline geliyor.

Ancak bu toplantılarda kısa vadede sonuç getiren somut ilerleme sağlanamadı.

Bu nedenle şimdi bazı kesimler, Nairobi'deki buluşmayı bir 'sohbet ortamı' olarak niteliyor; burada çok laf edilse de sonuç çıkmayacağını düşünüyor.

Doğu Afrika'nın zaten çorak olan bazı kesimlerinde kıtlık koşulları giderek daha sık yineleniyor; bu bölgelerde kapsamlı bir sulama ve kalkınma programına ihtiyaç duyuluyor.

Krizin odağı durumundaki Somali'de ise her şeyden önce barış ve istikrar sağlanması gerekiyor.

Somali'nin yanı sıra komşusu Kenya, Etiyopya ve Cibuti gibi ülkeler de yakın tarihin en ciddi kuraklığı le karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler, bu bölgelerdeki faaliyetleri için bir milyar doları aşkın kaynağa ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Şimdiye kadarki bağışlar, bu tutarın yarısından biraz fazla.

Açlık çekenlere destek vermek için ünlü İrlandalı müzisyen Bono ve Youssou N'Dour da gelecek yıl bilinçlenme ve yardım sağlayacak bir girişim düzenleyeceklerini söyledi.

Kenya'daki Somalili mültecilerin en büyük kampını ziyaret eden N'Dour, 'Yeni Afrika' adını verdikleri kampanya kapsamında, Olimpiyat öncesinde yapılanlara benzer; gençlerin dayanışma mesajını yayması amacıyla bir meşale turu düzenlemek istediklerini söyledi.

En Çok Aranan Haberler