İSTANBUL (İHA) - IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki heyet, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği'ni (TÜSİAD) ziyaret etti. IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam ve beraberindeki heyet, sabah saatlerinde TÜSİAD'ın Tepebaşı'ndaki binasında, dernek üyeleri Piraya Antika, Tayfun Beyazıt, Ayça Dinçkök, Ömer Aras, Tekin Baran ve Zekeriya Yıldırım ile biraraya geldi. IMF heyetinin İstanbul'daki temasları çerçevesinde düzenlenen toplantıda, tarımsal alanda yapılacak reformlar, vergi sisteminin iyileştirilmesi, kayıt dışı ekonomi ile mücadele, işsizliğin azaltılması, özelleştirme ile ilgili stratejilerin ele alınması, sosyal güvenlik için yapılması gereken reformlar, ekonomik sistem ile ilgili konular ele alındı.
Basına kapalı olarak yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından açıklama yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tekin Baran, "IMF ile olağan toplantılarımızdan birini daha gerçekleştirdik. Türk ekonomisindeki son dönemlerde meydana gelen değişiklikleri karşılıklı olarak görüştük. IMF programı çerçevesinde şimdiye kadar elde edilmiş olan olumlu sonuçları gözlemledik. Bundan duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. Enflasyonun düşmesi, buna bağlı olarak büyüme sürecindeki temel artış ve bu artıştaki temel faktörlerdeki iyileşmeleri görüştük. Bundan sonraki süreçte bizim açımızdan önemli olanın, yapısal reformların gerçekleşmesi olduğunu vurguladık" dedi.
Baran, IMF yetkilileriyle, yapısal reformların nasıl bir öncelik içinde olması gerektiği ve içeriğinin ne olması gerektiği konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek, "Ekonomide gözlemlediğimiz bazı temel gelişmeleri de öne alma fırsatı elde ettik. Yapısal reformlar sürecini konuştuk. Sosyal sistemdeki gerekli düzenlemelerin neler olması gerektiğini konuştuk. Vergi reformunda aşılması gereken engellere değindik. Hukuk düzenimizdeki gerekli iyileştirilmelerden söz ettik. Bütün bunların aşılmasında bu temel reformların bir yandan şimdiye kadar başarıyla yürüttüğümüz mali disiplinin sağlanmasına katkıda bulunacağını görüştük. Ön görülen reformların, yabancı sermayenin Türkiye'ye girmesini kolaylaştıracağına değindik" diye konuştu.
Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baran, faiz dışı fazla konusunda, "Hükümetin gündeminde olan en temel konulardan bir tanesi. Bunu konu iki şekilde gündeme geldi. Türkiye'nin borçlanma yükü çok ağır. Borçlanma bu seviyede gittiği sürece tabii ki faiz dışı fazladan pek fazla düşüş beklemek pek doğru değil. Bunu rakamsal olarak ifade etmedik. Cari açık kamuoyunun dikkatini dahi çekecek seviyeye gelmiştir. Bu konuda da gerekli tedbirlerin alınmasını konuştuk. Büyüme hızımızdan vazgeçmemize imkan yok. Bu konuda alınması gereken tedbirleri görüştük. Cari açığın finansmanını sağlayacak tedbirler konusunda yoğunlaştık" ifadelerini kullandı.
Yeni Stand-by sözleşmesiyle ilgili soru üzerine Baran, "Yeni Stand-by anlaşması hükümetin gündeminde olan bir konu. Bu konuda herhangi bir şey konuşmadık, hükümetle de konuşulmuş değil. IMF özellikle İstanbul'daki sivil toplum örgütleriyle görüşüyor. Bu görüşmelerin sonunda hükümetle görüşülecek ve önümüzdeki dönemde Stand-by sözleşmesi hükümetin hazırlayacağı program çerçevesinde ele alınacak" açıklamasında bulundu.
Baran, vergilerin indirilmesi konusundaki soruya ise, "IMF yetkilileri bu konuda herhangi bir şey söylemedi. Bu, hükümetin bileceği konu. Bu konudaki uygulamaları hükümet yapar" cevabını verdi.