Londra (AA)– Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 17 yaşından itibaren zamanının büyük bölümünü okumaya harcadığını ve babasının birçok kitabını kitaplığına kattığını belirterek, "İlk kitaplığım, tohumlarını babamın kitaplığından aldı" dedi.
İngiltere'de yayımlanan The Guardian gazetesinin eki Review'de, Orhan Pamuk'la yapılan röportaja geniş yer ayrıldı. Gençliğinde, Türkiye'nin büyük bir kütüphaneden yoksun olduğunu, bu yüzden kendi kitaplığını kendi çabalarıyla oluşturmaya başladığını anlatan Pamuk, şimdi o günlerde Beyazıt'taki kitapçılarda geçirdiği zamanı anımsadığını ifade etti.
Şiire olan ilgisini de anlatan yazar, romanın Türk edebiyatında son 35 yılda ağırlık kazandığını, bu arada şiirin biraz önemini yitirdiğini söyledi. Orhan Pamuk, aynı dönemde yayıncılık sektörünün de hızla geliştiğini ve bu dönemde yazmaya karar verdiğini anlattı. Batılılaşma ve hızlı bir modernizasyon çağında, sadece Türk edebiyatı için değil, Batı edebiyatı dışında kalan tüm edebiyatlar için en önemli sorunun, "yarının düşlerini bugünün renkleriyle oluşturmak" olduğunu belirten Pamuk, "radikal yarınlar düşlemenin, yazarları genellikle güç savaşları ve siyasi çatışmaların içine ittiğini ve sonuçta yazarların kendilerini hapishanede bulduğunu" ifade etti.
Orhan Pamuk, röportajda, Nazım Hikmet, Orhan Kemal ve Kemal Tahir'den nasıl etkilendiğini de anlattı.