Filistin'in, 25 Ocak'ta yapılan ve HAMAS'ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerden sonra yeniden belirlenen parlamentosu, Gazze Şeridi'ndeki Gazze şehri ve Batı Şeria'daki Ramallah kentinde, ayrı ayrı ama aynı anda toplandı. HAMAS kaynakları başbakanlığa İsmail Haniyeh'in getirileceğini duyurdu. HAMAS, Abbas'ın İsrail ile görüşmelere devam çağrısını ise reddetti.
İsrail, Gazze Şeridi'ndeki parlamenterlerin Ramallah'a gitmesine izin vermedi. İsrail Başbakanlığı, HAMAS'lı üyelerin, parlamentonun ilk toplantısı için Batı Şeria'ya geçiş yapmalarını yasakladı. Bu nedenle iki tarafta aynı anda toplanan parlamento, videokonferansla görüştü.
Gazze ve Ramallah'ta aynı anda toplanan Filistin parlamentosunun açılışında yoklama yapıldı, Kur'an okundu, Filistin milli marşı dinlendi.
YENİ BAŞBAKAN HANİYEH OLACAK
Ani Ankara ziyereti ile Türkiye'nin de gündemine oturan HAMAS'ın lideri Halid Meşal, sürgünde olduğu için yeni hükümette görev alması söz konusu değil. Bu nedenle HAMAS'ın Gazze Şeridi'nin üst düzey yöneticilerinden İsmail Haniyeh'i, Mahmud Abbas'tan boşalacak başbakanlık koltuğuna oturtacağı belirtiliyor.
İSRAİL, FİLİSTİN'İ 'DÜŞMAN' OLARAK TANIMLADI
Üst seviye İsrailli bir hükümet yetkilisi, Filistin parlamentosunda gerçekleştirilen yemin merasiminin ardından yaptığı açıklamada, Hamas liderliğindeki bir hükümetin "İsrail devletinin varlık hakkını" tanımaması halinde, Filistin yönetiminin kendisini "bir düşman varlık" olarak tanımlayacağını söyledi.
Adının açıklanmasını istemeyen İsrailli yetkili, "Görüşülemez 3 şartın hepsini kabul etmezlerse, hiçbir ilişki olmayacak ve kendilerini düşman bir varlık olarak tanımlamış olacaklar" dedi.
Büyük devletler ve İsrail'in çağrılarına rağmen Hamas, bu ileri sürülen 3 şartı kabul etmekten imtina ediyor. Üç şart; şiddetin kınanması, İsrail devletinin varlık hakkının tanınması ve daha önce imzalanmış bütün anlaşmaları kabul etmekten oluşuyor.