HABER

Otobüste yol arkadaşınız sivil polis olabilir

Trafik kazalarının daha da azaltılmasına yönelik olarak alınan önlemler çerçevesinde şehirlerarası otobüslere bilet alarak gizli sivil polis binmesi ve bu yolla denetim yapılması sağlanacak.

Belli saatlerde uzun yoldan geldiği anlaşılan kamyon şoförleri polisler tarafından kamyondan indirilerek “kültürfizik” hareketleriyle daha dinç bir hale gelmeleri sağlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, azalma görülen, ancak daha da azalmasına çalışılan trafik kazalarının kökünü kazımak için radikal önlemler planladı. Yeni trafik önlemleri İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in bir genelgesiyle yayınlandı.

-KÜLTÜRFİZİK-

Genelgede, son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının önemli bir kısmının da, uykusuz ve yorgun araç kullanımı ile ticari araç şoförlerinin çalışma ve dinlenme sürelerine uymamaları sonucu oluştuğu belirtilerek bu alandaki denetimlerin yoğunlaştırılacağı belirtildi.

Genelgede “Özellikle sabaha karşı uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı ve doğu istikametine gidişte güneşin de etkisiyle sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.00 -07.30 saatleri ve akşam üzeri 16.00-20.00 saatleri arasında uzak yerlerden geldiği anlaşılan araç sürücülerinin kısa süreli araçtan inmeleri istenecek, bu sayede görevlilerimizce aracın teknik şartlara uygunluğuna, belge ve plakalarının araç üzerinde ve uygun durumda olup olmadığına, sürücünün gerekli belgeleri ile sağlık durumunda sürücülüğe engel bedensel bir değişikliğin tespitine yönelik kontrolleri yapılırken, hem aracın iç mekânındaki havanın değişmesi (oksijen yoğunluğunun artması) hem de hareket ederek kan dolaşımı normale dönen sürücünün uyku ve yorgunluğunun bir nebze de olsa giderilmesi sağlanacaktır” denildi.

-YOL ARKADAŞINIZ SİVİL POLİS OLABİLİR!-

Ölümlü kaza ve ölü sayısının yıllık yüzde 15 azaldığı, bunun yeterli olmadığı, ölümlerin yarıya yakınının şehir içlerinde meydana geldiği ve bu kazalarda hayatını kaybedenlerin büyük bir bölümünü yayaların oluşturduğu anlatılan Genelgede, “Bu kazaların nedenlerine bakıldığında, genelde sürücülerin yayalara ilk geçiş hakkını vermediği, yayaların da alt ve üst geçitleri kullanmadığı, sürücülerin şehir içi hız limitleri başta olmak üzere, kavşaklarda ışık ve geçiş önceliğine uymamaları sonucunda meydana geldiği görülmektedir” denildi. Şehiriçi trafiğinde meydana gelen trafik kazalarını önlemek amacıyla, elektronik denetim sistemlerinin yaygınlaştırılacağı, sivil personel ve araçtan oluşan trafik ekipleri görevlendirilerek ihbarlı denetimlere ağırlık verileceği bildirildi. Genelgede, “Şehirlerarası karayollarında ise, şoförünün rızası alınmak şartıyla kamyonlara ve bilet alınmak suretiyle otobüslere sivil görevlilerimiz bindirilerek gerek binilen aracın, gerekse karayolunda seyreden diğer araç ve sürücülerinin denetimleri gerçekleştirilecektir” denildi. Genelgedeki ele alınan diğer konular şöyle:

“-Son yıllarda meydana gelen trafik kazalarının önemli bir kısmının tek taraflı, yoldan çıkma ve devrilme şeklinde veya önünde seyreden veya duran bir araca çarpma şeklinde meydana geldiğinin tespiti, hız ihlalleri, alkollü araç kullanımı, uykusuzluk ve yorgunluk ile araç kullanma ve dinlenme sürelerine uymama konuları üzerinde daha fazla durmamız gerektiğini ortaya koymaktadır.

-Denetleme yapılırken yol kullanıcıları tarafından kendilerine pusu - tuzak kuruluyor gibi algılamalara neden olabilecek uygulamalardan kesinlikle kaçınılacak, denetimlerin amacı ve neden o yol kesiminde yapıldığı gibi konularda kamuoyuyla da bilgi paylaşımına gidilecektir.

-Meydana gelen trafik kazalarının önemli bir bölümünün alkol etkisinde araç kullanımı sonucu gerçekleştiği görülmektedir. Alkol etkisi altında araç kullanımı ile bunun sonucundaki trafik kazalarının yoğunlaştığı yer, gün ve zaman dilimleri tespit edilecek ve bu tespitler doğrultusunda denetim programları hazırlanarak etkin bir şekilde uygulanacaktır.

- Kaza sonrası ölüm ve yaralanmaları % 65‘lere varan oranlarda azalttığı bilimsel tespitlerle de anlaşılan ve adeta yaşam garantili bedava hayat sigortası olan emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik başta eğitim faaliyetleri olmak üzere her türlü etkinlik ve çalışmaya ağırlık verilecektir. Ülkemiz genelinde şehiriçi ve şehirdışı karayolları ayrımı yapmaksızın 2011 yılı sonuna kadar emniyet kemeri kullanımının %100’e ulaşmasına yönelik azami gayret gösterilecektir.” (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler