HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Pakistan ile kurduğumuz ilişkiler iş birliğimizin derinliğini gösteriyor"

Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul: - "STK'lerimiz ve devletimizin Pakistan'da yürüttüğü yardım faaliyetleri, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile savunma ve savunma sanayisi alanında yürüttüğümüz büyük ve önemli projeler, kültürel ve ekonomik alanda kurduğumuz ilişkiler, iş birliğimizin ne derece derin ve memnuniyet verici olduğunu gösteriyor" - "Pakistan, bu örgütün (FETÖ) sadece Türkiye için değil, bulunduğu herhangi bir ülkede devlet idaresi bakımından risk teşkil edeceğinin farkında" - "İki ülke ekonomisi birbirine rakip değil, birbirini destekleyen ve tamamlayan nitelikte ekonomiler olma özelliğini taşıyor"

BEHLÜL ÇETİNKAYA - Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, "STK'larımız ve devletimizin Pakistan'da yürüttüğü yardım faaliyetleri, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile savunma ve savunma sanayisi alanında yürüttüğümüz büyük ve önemli projeler, kültürel ve ekonomik alanda kurduğumuz ilişkiler, iş birliğimizin ne derece derin ve memnuniyet verici olduğunu gösteriyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Pakistan ziyaretinden önce Türkiye-Pakistan ilişkilerini AA muhabirine değerlendiren Yurdakul, iki ülkenin siyasi ve askeri ilişkilerinin son derece yakın olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu'nun ziyaretinde Pakistan ile ilişkileri ileri götürme mesajını vereceğini dile getiren Yurdakul, "Sayın bakanımız, yeni hükümetin kurulduğu Pakistan'ı ziyaret eden ilk yabancı misafirlerden biri olacak. Bu nedenle bu ziyaret, birlikte çalışmaya devam etme ve dostluğumuzu ileriye taşıma niyetimizi teyit etmek anlamına gelecektir." diye konuştu.

Ziyarette iki ülkeyi bölgesel ve uluslararası alanda ilgilendiren konularla ilgili görüş alışverişinde bulunulacağı bilgisini paylaşan Yurdakul, iki ülke arasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin en kısa zamanda yeniden düzenlenmesinin de masaya yatırılacağını belirtti.

İki ülke ilişkilerinin tarihi bir kökeni olduğunu vurgulayan Yurdakul, "Ortak geçmişe, kültüre ve inanca dayalı bağlarımız, halklarımız arasında kurulmuş bağlardır. Bu bağlar, iki ülkenin resmi kurumlarını da bu sevgi ve muhabbete uygun şekilde ilişkiler kurmaya sevk ediyor. Dolayısıyla hükümetlerimiz arası ilişkilerimiz çok olumlu bir şekilde seyrediyor. STK'lerimiz ve devletimizin Pakistan'da yürüttüğü yardım faaliyetleri, Pakistan Silahlı Kuvvetleri ile savunma ve savunma sanayisi alanında yürüttüğümüz büyük ve önemli projeler, kültürel ve ekonomik alanda kurduğumuz ilişkiler, iş birliğimizin ne derece derin ve memnuniyet verici olduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Pakistan'da ağustos ayında yeni bir hükümet kurulduğunu hatırlatan Yurdakul, Türkiye'nin içten tebrik mesajları göndererek ilişkilere olumlu bir başlangıç yaptığını söyledi.

Büyükelçi Yurdakul, ülkemizi son dönemde etkileyen gelişmeler karşısında Başbakan İmran Han ve Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye’ye destek açıklamalarının da başkent Ankara’da son derece olumlu yankı bulduğunu ifade etti.

Yurdakul, geçen aylarda iki ülke arasında imzalanan 4 Milgem korveti ve 30 Atak helikopteri satışına ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, "Taraflar arasında müzakereler tamamlandı ve sözleşmeler imzalandı. Her iki projede de tedarik süreçlerine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Tedarikçi taraf olarak atmamız gereken adımları atarak öngörülen zamanlarda teslimatların yapılması için çalışmalar sürüyor." dedi.

- Pakistan FETÖ karşıtı hassasiyete sahip

Ülkeden Türkiye Bursları çerçevesinde Türkiye'ye yüksek eğitim almaya gidenlerin sayısında bir artış gözlendiğini kaydeden Yurdakul, kendi imkanlarıyla Türk ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerine giden öğrenci sayısında da bir artış olduğunu belirtti.

Türk üniversitelerinin tanıtımı arttıkça eğitim için Türkiye'yi tercih eden Pakistanlı sayısında da artış olduğuna dikkati çeken Yurdakul, Türkçeye ilginin yüksek olduğu ülkede Yunus Emre Enstitüsünün de dil eğitimi çalışmaları yürüttüğünü ifade etti.

Türkiye Maarif Vakfının (TMV) da çalışmalarına değinen Yurdakul, "TMV'nin İslamabad'da temsilciliği bulunuyor. Geçmişte FETÖ’yle iltisaklı bulunan okulların devri süresinde geçmiş hükümetlerle olduğu gibi yeni hükümetle de yakın bir çalışma içindeyiz. Pakistan makamlarında, devir sürecinin tamamlanması konusunda olumlu bir irade mevcut." dedi.

FETÖ okullarıyla ilgili Pakistan'da açılan davaların görülmeye devam ettiğini hatırlatan Yurdakul, "Yeni hükümetin atacağı adımlar ve bu davaların sonuçlanmasıyla okulların TMV’ye devri sürecinin hızlanacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

FETÖ konusunda Pakistan makamlarında bir duyarlılık olduğunu vurgulayan Yurdakul, "Bu örgütün sadece Türkiye için değil, bulunduğu herhangi bir ülkede devlet idaresi bakımından risk teşkil edeceğinin farkındalar. Pakistan devleti, FETÖ karşıtı böyle bir hassasiyete sahip. Bu çerçevede somut adımlar da atıldı. Bu konuda biz de bu adımların devamı yolunda yetkililerle son derece yakın çalışıyoruz." diye konuştu.

- İki ülke ekonomisi birbirine rakip değil, birbirini tamamlayan nitelikte

İki ülke arasında 2017 sonu itibarıyla 650 milyon dolarlık bir ticaret hacmi olduğuna değinen Büyükelçi Yurdakul, "İki ülkenin nüfus ve ekonomik büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda ticaret hacmimizin tatmin edici olmaktan uzak olduğu görülüyor. Biz Türkiye olarak bu konuda adım atma iradesini taşıyoruz." dedi.

Müzakereleri süren Serbest Ticaret Anlaşması'nın neticelenmesiyle ticaret hacminin milyar dolarlara yükselebileceğini belirten Yurdakul, "İki ülke ekonomisi birbirine rakip değil, birbirini destekleyen ve tamamlayan nitelikte ekonomiler olma özelliğini taşıyor. Gerek karşılıklı ticarette gerekse de ortak üretimle üçüncü ülkelere ihracatta potansiyel çok yüksek." ifadelerini kullandı.

Pakistan'dan Türkiye'ye sık sık ticaret heyetleri gönderdiklerini dile getiren Yurdakul, son 3 ay içinde İslamabad Ticaret Odası ve Peşaver Ticaret Odasının Türkiye'de temaslarda bulunduğunu ve ortak projeler görüştüğünü söyledi. DEİK Türkiye-Pakistan İş Konseyinin de bu yıl içinde Pakistan’da yararlı temaslarda bulunduğunu, İş Konseyinin gelecek aylarda yeniden Pakistan’a gelmesinin planlandığını kaydetti.

Ülkede Türk dizilerine olan ilgiden de söz eden Yurdakul, "Türk dizileri, Türkiye'nin yumuşak gücünün uzantıları. Pakistan'da da Türk kültürüne, tarihine ve yaşantısına yakın bir ilgi var ve bu da dizilere olan ilgiyi artırıyor. Dünyanın en çok dizi ihraç eden ülkelerinden biri olarak bu da bizim için önemli bir ihraç kalemi." değerlendirmesinde bulundu.

Yurdakul, Pakistan'a yatırım yapan Türk şirketlerinde bir artış gözlemlendiğini ve bu yatırımların 2 milyar dolara yaklaştığını da sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler