Pakistan hükümeti, ülke tarihinin en büyük sel felaketi sonrası uluslararası topluma yardım çağrısını yineledi.
Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi BBC'ye yaptığı açıklamada, İslamabad'ın, tek başına üstesinden gelemeyeceği çok büyük bir felaketle karşı karşıya olduklarını söyledi.
Şah Mahmud Kureyşi, Pakistan'ın yalnız bırakılması halinde milyonlarca kişinin açlıktan ölebileceğini belirtti.
Kureyşi ayrıca militanların da, bu durumu lehlerine çevirebilecekleri uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler de, Pakistan'daki sel felaketi nedeniyle, üç buçuk milyon çocuğun su yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski taşıdığı uyarısında bulundu.
BM'nin İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi sözcülerinden Maurizio Giuliano, ''Bizi kaygılandıran su ve sağlık. Ölümcül hastalıkları önlemede su çok önemli. Ama seller nedeniyle sular kirlenmiş durumda'' dedi.
Yine BM'ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü de, Pakistan'da şu ana kadar herhangi bir kolera vakasına rastlanmamış olmasına karşın, olası bir kolera salgınında on binlerce kişiye yardımcı olabilmek için hazırlıklar yapıyor.
Ülkenin beşte biri sular altında Temmuz ayı sonlarında başlayan muson yağmurları sonrası meydana gelen seller sonucu Pakistan'ın beşte biri sular altında kalmıştı.
Seller sonucu Pakistan'da şu ana kadar en az 1500 kişi öldü.
Pakistan hükümeti sellerden etkilenenlerin sayısının 20 milyonu bulmuş olabileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler de ülkede 6 milyondan fazla kişinin evsiz kaldığını bildirdi.
BM daha önce Pakistan'a 459 milyon dolar yardım yapılması çağrısında bulunmuştu.
Son olarak Dünya Bankası Pakistan'a 900 milyon dolar kredi verilmesini kararlaştırdı.
İngiltere de uluslararası topluma eleştiriler Öte yandan Pakistan'a yönelik yardımların yetersizliği İngiltere'de hükümet düzeyinde eleştiri konusu oldu.
İngiltere'de, Başbakan Yardımcısı Nick Clegg yardımların "acınacak düzeyde" olduğunu söylerken, Uluslararası Kalkınma Bakanı Andrew Mitchell, yardımların "üzüntü verici biçimde yetersiz" kaldığını belirtti.
Pakistan'ı ziyaret edecek olan Andrew Mitchell, İngiltere kadar bir alanın sellerden etkilendiğini, en az 10 bin köyün yok olduğunu, bağışçı ülkelerin yardım faaliyetlerini artırması gerektiğini söyledi.
BM'nin İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi ve yardım kuruluşu Medecins Sans Frontieres (Sınır Tanımayan Doktorlar), Pakistan'a yardım sürecinin yavaş ilerlemesinde, Taliban'a karşı tavır ve yapılan yolsuzluklar yüzünden, Batı kamuoyu nezdinde bu ülkenin imajının kötü olmasının rolü olduğu görüşünde.