Fransa'nın başkentinde iki haftadır süren Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP21 bugün son buluyor. Küresel ısınmayı sınırlandırabilmeyi amaçlayan uzun vadeli bir anlaşmaya varabilmek için görüşmeler gece boyu sürdü.
Zirvede bugün bir anlaşma imzalanacağına dair beklenti büyük. Zirveyi yöneten Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Müzakerelerin son turundayız, sanırım başaracağız" dedi.
Fransız AFP ajansı ise Fransız yetkililerin anlaşmanın Cumartesi günü imzalanacağını söylediğini duyurdu.
COP21'in katılımcıları, Fransa tarafından hazırlanan 29 sayfalık taslak metin üzerinde Çarşamba gününden bu yana çalışıyor. Zirve, iklim değişikliği konusunda küresel ve uzun vadeli bir strateji belirlemek için en büyük fırsat olarak görülüyordu.
Paris'te varılacak olası bir anlaşma 2020'den itibaren geçerli olacak.
Zirvenin en belirgin amacı, ortalama sıcaklığın Sanayi Devrimi öncesi döneme kıyasla 2 derecenin üzerine çıkmasının önlenmesinde uzlaşmak. Bazı ülkeler hedefin 1,5 derece olması gerektiğini savunuyor.
Görüş ayrılığı yaratan bir diğer mesele de para. 2009'da zengin ülkeler gelişmekte olan ülkelere 2020'ye dek 100 milyar dolarlık kaynak ayırmayı taahhüt etmişti. Ancak bu kaynağın aktarımı çok yavaş oldu.
Zirveye 195 ülkeden yaklaşık 40 bin kişi katılıyor. Dünyanın uzun vadeli bir iklim uzlaşmasına varmaya yakınlaştığı son toplantı olan 2009 Kopenhag Zirvesi'ne 115 devlet ve hükümet başkanı katılmıştı.
TIKLAYIN:10 grafikte BM İklim Değişikliği Konferansı ve Türkiye