HABER

PDW nedir? PDW düşüklüğü, yüksekliği, normal değeri

Plateletler kemik iliğinde üretilen ve kanın pıhtılaşmasıyla görevli olan hücrelerdir. Görevlerinden ötürü hayati öneme sahip olan bu hücreler kan pulcuğu ya da trombosit adıyla da anılırlar. PDW testi, kandaki platelet hücrelerinin büyüklüklerini, dağılımını ölçer ve kemik iliğinin ne kadar çalıştığına dair bilgi verir. Kandaki plateletler ne kadar büyükse, hücreler de o kadar gençtir.

PDW nedir? PDW düşüklüğü, yüksekliği, normal değeri

Tam kan sayımının bir parçası olan PDW testi, trombosit dağılım genişliği olarak da adlandırılır. Ciddi hastalıkların teşhisine yardımcı olur ancak hastalıklar hakkında kesin bir bilgi vermez. Bu nedenle PDW değerinin anormal düzeylerde seyrettiğinin görülmesi halinde ek tetkikler istenebilir. Eğer ek tetkiklerle de bir sonuca varılamaz fakat vücutta bir anormallik söz konusu ise bu durumda hastanın biyopsi yaptırmasına ihtiyaç duyulabilir. Ancak bu durum, her PDW yüksekliği veya düşüklüğü yaşayan hasta için geçerli değildir. Bazı durumlarda PDW değerlerinde görülen anormallik geçici olabilir ya da değerlerdeki bozukluğa rağmen hiçbir sağlık problemi mevcut olmayabilir.

PDW Değeri Ne Olmalı?

Platelet değeri empedans açıklığına göre 9.0 ila 14.0 fl, optik sisteme göre ise %44-56 arasında olmalıdır. Normal PDW değerine sahip olan kişilerin plateletleri birbirlerine eşit uzaklıktadır ve büyüklükleri de neredeyse aynıdır.

PDW Testi Neden Yapılır?

Spesifik bir nedenle PDW testi yapılabileceği gibi amaç yalnızca genel sağlık taraması da olabilir. Ancak PDW testi istenmesindeki en çok görülen nedenler aşağıdaki gibidir:

  • Kadınlarda yoğun regl kanaması
  • Kendi kendine oluşan ve açıklanamayan morluklar
  • Küçük kesiklerin ve yaraların devamlı olarak kanaması
  • Şiddetli burun kanaması
  • Sindirim sisteminde görülen iç kanama
  • Sürekli ve nedensiz kızarıklıklar
  • Mor lekeler
  • Kan pıhtılaşması
  • Ciltte döküntüler

Nadir de olsa bazı durumlarda PDW testi ile herhangi bir sonuç elde edilemeyebilir. Bunun nedeni, kan sayımı esnasında plateletlerin bir araya toplanmış olmasıdır. Daha sonra eklenen bir antikoagülan ile test tekrar yapılabilir. Böylece toplanmalarının önüne geçilmiş olur ve sağlıklı bir test sonucuna ulaşılabilir. Eğer PDW testi ciddi bir hastalığa işaret ediyorsa kemik iliği biyopsisi istenebilir.

PDW Yüksekliği

PDW testi yapıldıktan sonra eğer plateletlerin büyüklüğünün birbirlerinden çok farklı şekilde olduğu gözlemlendiyse bu durum PDW yüksekliğine işaret eder. Hem büyük boylu plateletler hem de küçük boylu plateletler olduğu için bu farklılık kemik iliğinde sorunlar olduğunu gösterir.

PDW yüksekliğinin nedenleri arasında, doğum kontrol hapı kullanma, anemi, bazı kanser türleri, bazı bulaşıcı hastalıklar, iltihaplar, enfeksiyonlar bulunur. Yüksek rakımlarda bulunan kişilerin yaşam koşullarından PDW değerleri de etkilenebilir. Bu nedenle son bir ay içerisinde yüksek rakımlı bir yere gittiyseniz bu durumu doktorunuzla paylaşmanızda fayda var.

PDW yüksekliğinin tedavi direkt olarak nedene yönelik olur. Eğer doğum kontrol hapı kullanımına bağlı olarak PDW yüksekliği mevcutsa hap kullanımı kesilir. Ancak PDW yüksekliğine sebep olan problemin çözümü için tıbbi bir tedaviye ihtiyaç duyulursa doktor gözetiminde tedavi uygulanır.

PDW Düşüklüğü

PDW düşüklüğü plateletlerin boyutuyla değil, üretimleriyle ilgilidir. PDW düşüklüğünden söz edebilmek için plateletlerin boyutlarının neredeyse aynı ancak sayılarının normale göre daha az olması gerekir. PDW değerinin düşük olması birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle hastalıkların teşhisinde önemli rol oynar.

Kızamık, hepatit, mono gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlar, bazı ilaçların yan etkileri, çeşitli kanser türleri, genetik hastalıklar, bağışıklık sistemi bozukluları, dengesiz ve yetersiz beslenme PDW düşüklüğünün nedenleri arasındadır. PDW düşüklüğüne neden olan problem saptanarak çözüme kavuşturulduğunda otomatik olarak PDW miktarı da yavaş yavaş olması gereken seviyeye doğru yükselir.

Hamilelikte pdw düşüklüğü çoğu anne adayının sıklıkla rastladığı bir durumdur. Gebelikte platelet üretimi azalır. Buna bağlı olarak da PDW düşüklüğü meydana gelir. Gebelikte platelet düşüklüğü, ciddi bir sorun teşkil etmemekle birlikte kontrol edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü PDW düşüklüğü engellenemezse pıhtılaşma problemi ortaya çıkar. Bu da hem annenin hem de bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.

En Çok Aranan Haberler