ANKARA (İHA) - CHP, İçişleri Bakanlığı personelinin Ramazan boyunca öğle yemekleri nedeniyle fişlendiğini iddia etti. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ramazan boyunca bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren yemekhanede yemek yiyen personelin fişlendiğini iddia etti.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun cevaplandırması istemiyle yazılı soru önergesi veren CHP Konya Milletvekili Kart, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın 21 Eylül 2005 tarihli "öğle yemeği" konulu yazısıyla bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren yemekhanede Ramazan ayı boyunca personelin talepleri doğrultusunda 5 Ekim 2005 tarihinden itibaren fiş karşılığı yemek verilmesine karar verildiğini hatırlattı. Aynı yazıda yemekhaneden faydalanmak isteyen daire personelinin tespitiyle 28 Eylül 2005 tarihine kadar Başkanlığa bildirilmesi yolunda merkez teşkilatına hitaben yazı yazılmasının kararlaştırıldığını ve durumdan Genel Müdür Yardımcıları'yla Teftiş Kurulu Başkanlığı'na da bilgi verilmesine dair işlem tesis edildiğini belirten CHP'li Kart, önergesinde şu iddialara yer verdi:
"Hemen ve önemle ifade ediyoruz, herhangi bir sebeple oruç tutmayan personele öğle yemeği verilmek istenilmesi ve bu yolda uygulama yapılmak istenilmesi hoşgörülü ve takdire değer bir yaklaşımdır. Oruç tutan ve tutmayanların birbirlerine saygı ve anlayış göstermeleri, bunu karşılıklı olarak istismar etmemeleri ve kabullenmeleri arzu edilen bir yaklaşımdır. Daire bünyesinde oruç tutmayanların kaç kişi civarında olduğu bir iki günlük fiili uygulamayla rahatlıkla anlaşılabilir ve buna göre de yemek hazırlanabilir. Ancak insanları listeleyerek adeta afişe edercesine ve arşiv tutarcasına bir yöntemle böyle bir uygulamanın yapılmak istenilmesi hiçbir şekilde anlayışla karşılanabilecek bir uygulama olarak kabul edilemez. Bu tür bir çalışma her zaman için istismar edilebilecek, ayrımcı sonuçlar yaratabilecek gelişme ve sonuçlar yaratabilir. Öğle yemeği verilme olayı ve uygulamasının insanları afişe etmeden, fişlemeden ve ayrımcılık sonucunu yaratabilecek sonuçlara yol açmadan uygulanması gerekir." Kart önergesinde, bakanlık bünyesinde böyle bir uygulama yapılıp yapılmadığını, taşrada da benzer uygulamanın olup olmadığını sordu. Bakanlığın uygulamada ısrarcı olup olmadığı sorusunu yönelten Kart, "Bu tarz bir uygulama yapılması, kayıt ve bilgilerin kötüye kullanılması sonucunu yaratmaz mı? Yapılan bu uygulama oruç tutmayanlara karşı psikolojik bir baskı uygulanması anlamına gelmez mi? Bu tarz bir uygulama fişleme ve arşivleme yapılması anlamına gelmez mi? Bu uygulama bilginiz ve talimatınız kapsamında mı?" dedi.