HABER

Petrol piyasaları endişeli

LAGOS (İHA) - Nijerya'da petrol işçilerinin grev girişimleri ile Yukos'un Çin ile arasındaki gerginlik uluslararası petrol piyasalarını endişelendiriyor.

Nijeryalı sendikalar, genel grevi engellemek için mahkemeye başvuran petrol devi Shell'i düşman ilan ettiler. Sendika liderleri mahkemeye giderek Shell'i öncelikle hukuki alanda durdurma yolunu seçti. Diğer yandan Yukos'la Çin arasındaki gerginlik de piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Pazar günü bir grup Nijeryalı sendika ve sivil toplum kuruluşu 16 Kasım'da yürürlüğe girecek benzin zammını protesto etmek amacıyla Afrika'nın en büyük üreticisinde genel greve giderek dış pazarlara petrol akışını durdurma kararı almışlardı. Haftanın ilk işlem gününün açıldığı Asya piyasalarında bu haber üzerine geçen ayın rekor değerlerine geri dönüleceği endişeleri ile Nijerya hafif petrolünün varil değeri 20 sent sıçrama yaptı.

Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo, Nijeryalı tüketicileri global olarak yüksek seyreden petrol fiyatlarından koruyan sübvansiyonlara geri dönmeyeceğini ve grev hareketini yasadışı bir şiddet olayı olarak kabul edeceğini söyledi.

Nijerya Emek Kongresi (NLC) üyelerine Çarşamba günü Lagos'ta büyük bir gösteri yürüyüşü yapma çağrısı yaparken bugün örgütün üst düzey yöneticileri Federal Yüksek Mahkeme'de kendilerine bağlı petrol işçileri sendikası PENGASSAN üyelerini savundular.

NLC ulusal mobilizasyon sorumlusu Denja Yacqub Shell'in sendikanın genel greve katılmasına karşı yaptığı başvuruyu değerlendiren mahkemede gazetecilere yaptığı açıklamada, "Shell işçilerin haklarını kullanmalarına engel olmaya çalışıyor" dedi.

NLC ülkenin en büyük petrol şirketi konumundaki Royal Dutch/Shell şirketini "halk düşmanı" ilan etti. Sendika Başkanı Adams Oshiomhole, diğer sendika liderleriyle katıldığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Shell'i halk düşmanı ilan etmeye karar verdik. Hak ettiği gibi davranmaya da hazırız" diye konuştu.

Nijerya'da petrol şirketlerinin ücret ve istihdam politikasına karşı çıkan ve hükümetin Eylül ayında yakıt fiyatlarına yaptığı yüzde 23'lük zammı geri almasını isteyen petrol işçileri, 16 Kasım'da greve çıkmaya hazırlanıyor. Hükümet ise reform programının ana finansman kaynağı olarak gördüğü sübvansiyon kesintisinden vazgeçmeye niyetli görülmüyor. Sendikalar daha önce 11-14 Ekim tarihleri arasında üretimi durdurarak hükümeti uyardıklarını bu sefer başlatacakları grevin ise hükümet geri adım atmadan sona ermeyeceğini açıklıyor.

Dünyanın 7. büyük petrol ihracatçısı olan Nijerya'da olası bir grevin, yüksek seyreden petrol fiyatlarının daha da artmasına yol açabileceği kaydediliyor.

Bu arada uluslararası petrol piyasalarını tedirgin edecek bir başka kötü haber de Yukos cephesinden geldi. Geçmiş yıllara ait milyarlarca dolarlık vergi borcu nedeniyle Rus hükümetiyle başı dertte olan ve banka hesapları dondurulan Yukos'un şimdi de Çin ile problem yaşadığı bildirildi. Çin medyasında yer alan habere göre, devlet petrol şirketi China National Petroleum, (CNPC) Yukos'un 28 Eylül'den itibaren sevkıyat taahhüdünü yerine getiremediği 400 bin ton ham petrol nedeniyle oluşan zararının karşılamasını isteyecek.

En Çok Aranan Haberler