MERSİN (İHA) - İzmirli bir girişimci, Türkiye'de olası bir depremde kullanılması için ürettiği pilsiz ve şarjsız el fenerini 18 ülkeye ihraç eder hale geldi.
Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunun deprem riski altında olması, ticaretle uğraşan vatandaşları yeni projeler üretmeye yönlendirirken, İzmirli bir girişimci, ürettiği şarjsız ve pilsiz çalışan el fenerinin, deprem çantalarının içerisinde olmazsa olmaz malzemelerden birisi olmasını hedefliyor. İzmir'de üretimine başlanan el feneri, aynı zamanda cep telefonlarını şarj ederken, göçük altında ise ışıkla sinyal veriyor. Türkiye'de yaşayan insanlara hitap etmek amacıyla üretimine başlanan el feneri, şimdi
18 ülkede hem deprem çantalarının vazgeçilmezi arasında yer alıyor hem de güvenlik güçlerinin yoğun ilgisini görüyor.
Mersin Yapı ve Emlak Fuarı'na katılmak üzere Mersin'e gelen Yıldız Ticaret A.Ş. sahibi Metin Yıldız, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde yaşadıkları için böyle bir ürün üretme kararı aldıklarını belirterek, kısa süre içerisinde beklenenden fazla ilgi ile karşılaştıklarını söyledi.
El fenerinin en önemli özelliklerinin pilsiz ve şarjsız çalışması olduğunu anlatan Yıldız, "El fenerimiz aynı zamanda cep telefonlarını da şarj edebiliyor. Pil, olduğu yerde hiç kullanılmasa da biter, oksitlenir veya küflenir. Ancak bu fenerin içerisi mekanik olduğu için hiçbir şekilde bozulma yapmaz. Cihazın altında bulunan kol bir dakika çevrildiğinde yaklaşık 1 saat boyunca çevreyi aydınlatır. Bir şarj cihazı telefonun bataryasını 2 saatte dolduruyorsa bu cihaz, fişe takılmadan sadece 3-5 dakika kolun
çevrilmesiyle bataryayı yarım saatte doldurur" dedi.
El fenerinin lambasının patlamadığı gibi, gövdesinin de hiçbir şekilde kırılmadığının altını çizen Yıldız, olası bir depremde göçük altında kalındığında el fenerinin ışıkla sinyal verdiğini ve arama kurtarma çalışmalarında büyük bir kolaylık sağladığını vurguladı.
El fenerinin üretimine başlarken iç piyasada satmayı amaçladıklarını dile getiren Yıldız, "Biz deprem bölgesinde yaşadığımız için aklımıza böyle birşey yapmak geldi. Fakat kısa sürede Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri'nin yoğun ilgisi ile karşılaştık. Şu an 18 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yurt dışında ise genellikle güvenlik amaçlı kullanılıyor" diye konuştu.