Polonya'nın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde, Erasmus değişim programından yararlanan Türk ve Polonyalı öğrencilerin katıldığı bir piknik düzenlendi.
Büyükelçiliğin bahçesindeki "Erasmus+ Pikniği"ne Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel, AB Türkiye Delegasyonu Ekonomi ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı François Begot, Ulusal Ajans Başkanı Mesut Kamiloğlu ile Erasmus programına dahil Türk ve Polonyalı öğrenciler katıldı.
Burada konuşan Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Erasmus programı çerçevesinde her yıl 3 bin Türk öğrencinin Polonya'ya gittiğini söyledi.
Ülkesine Erasmus öğrenci değişim programı kapsamında giden öğrenciler arasında Türklerin, İspanyolların ardından ikinci en büyük grup olduğunu belirten Lang, bu durumdan duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Öğrencilere seslenen Lang, "Türkiye'deki genç kuşağı temsil eden sizler, Polonya ve Avrupa Birliği ile ilişkileri geliştirecek olan kişilersiniz. Polonya'da edineceğiniz zengin tecrübe ile iş birliği ve ortaklık konusunda elverişli koşullar yaratacağınıza inanıyorum." dedi.
Lang, programdan yararlanan Polonyalı öğrencilerin halihazırda önemli Türk kurumlarında çalıştıklarını da aktardı.
- "İlişkilerimiz daha da ileriye taşınacak"
AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yücel de Polonya ile Türkiye arasındaki iyi ilişkilerin Büyükelçi Lang döneminde daha da ileriye taşınacağına dair inancını dile getirdi. Erasmus programına katılan öğrencilerin adeta bir kültür elçisi görevi gördüğünü söyleyen Yücel, programın, katılımcıların kültürlerarası iletişim yeteneklerine katkıda bulunarak kendine güvenmelerine yardımcı olduğuna işaret etti.
Yücel bunun yanında, programın öğrencilere yeni bir ortamda bulunma tecrübesi, yabancı dil, girişimcilik, ekip çalışması, zaman yönetimi ve sosyalleşme gibi yetenekler kazandırdığını vurguladı. Yücel, "Erasmus programı ayrıca, tüm Avrupa'da farklılıklara saygı göstermeyi öğreterek yabancı düşmanlığıyla mücadeleye katkıda bulunuyor." diye konuştu.
Türkiye'de her geçen yıl daha fazla Polonyalı öğrenci ağırlamak istediklerini belirten Yücel, Türkiye ile Polonya arasında süregelen iyi ilişkilerin öğrencilerin tercihlerine de yansıdığını ve iki ülkenin karşılıklı değişim tercihlerinde üst sıralarda yer aldığını ifade etti.
Yücel, "Bölgesel ve küresel sorunlarla karşı karşıya kaldığımız bu dönemde, Türkiye ve AB arasındaki ilişkiler her zamankinden çok daha önemli. Erasmus+ programı, Türkiye-AB ilişkilerindeki kazanımların yanı sıra Avrupa'nın geleceğini şekillendirmede de önemli bir görev üstleniyor." dedi.
- "İhtiyacımız olan karşılıklı anlayış" François Begot ise söz konusu programa başladığı tarihten beri 9 milyon öğrencinin katıldığını bildirdi. Begot, "Avrupa'da ihtiyacımız olan şey, karşılıklı anlayış ve birbirimizi tanımak. Bu yüzden bu program çok önemli." ifadesini kullandı. Etkinlikte konuşmaların ardından çeşitli konu başlıklarında deneme yazan öğrencilerden birine de çekilişle elektronik kitap okuyucu hediye edildi.