Erzurum'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Gaziler köyünde Aşık Nihani'nin doğumunun 131'inci yılında sandalye üzerine oturmuş saz çalan 2.80 metre yükseklikteki heykelin açılışı yapıldı.
Açılışta halk ozanları, Nihani babanın eserlerini seslendirdi. Ardından Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden öğretim üyelerinin konuşmacı olarak katıldığı 'Aşık Nihani' paneli yapıldı.Geçen yıl Sarıkamış’ta eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen’in silahlı saldırısında yaralandığı için yöredeki etkinliklere katılmayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, bir yıl aradan sonra geldiği Gaziler’de bir gece geçirdi. Etkinliklerin sona ermesinden sonra Prof. Dr. Sönmez, 2 gün gömleğinin altına giydiği çelik yeleği Köy Muhtarı İsmail Pehlivan'a hediye etti.
Sarıkamış şehitlerini anmak için 2003’te başlatılan etkinliklerin hedefe ulaştığına dikkati çeken Prof. Dr. Sönmez, Allahuekber Dağları'nın eteğinde düzenlenen törende şöyle konuştu:
"O törenler artık kurumsallaştı, devlete mal oldu ve belli bir noktaya geldi. Gazilerin ilgi odağı olabilmesi için başka kahramanlarımızı da değerlendirmek lazım. İşte onlardan birisi Nihani Baba. Bir ailenin hazırladığı bir kitap var hepsi o kadar. Prof. Dr. Dilaver Düzgün sayesinde bütün divanı toparlandı. Yüksek lisans tamamladığı zaman daha değerli bir çalışma ortaya çıkacak. Sadece kitapla olmuyor deyip bir de heykelini yapalım istedik. Aileden çok eski bir fotoğrafını bulabildik. Prof.Dr. Tankut Oktem'in, Heykeltıraş kızı Mimar Pınar Oktem Doğan, güzel bir çalışma ile bu eseri bize kazandırdı. Benim Aşık Nihani ile gönül bağım var. Aşık Nihani babanın eşi Perişan nine, benim babamla kardeş çocukları. Yani Mahmut dede ile Kara Hasan dede kardeşler. Dolayısıyla akrabalık bağım da var. Biraz da oradan torpil yaptık. İsmiyle var olsun onun köye çok büyük katkıları olmuş."
TEK KARE FOTOĞRAFINA BAKARAK HEYKELİNİ YAPTI
Aşık Nihani (1884- 1967) babanın heykelini, tek kare olan fotoğrafına bakarak yapan Heykeltıraş Mimar Pınar Öktem Doğan ise, "Köyümüze Aşık Nihaninin heykelini yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Heykel 3 ay gibi bir süre içerisinde yapıldı. Karışık teknikle ve üzerine bronz görünüm verildikten sonra kaidesine yerleştirildi. Bugün de çok güzel bir açılışı oldu. Bingür hocama çok teşekkürler ediyorum. Heykel devlet sanatçısı Prof.Dr.Tankut Öktem’in atölyesinde yapıldı. Aşık Nihani'nin heykeli bizim son eserimiz oldu" diye konuştu.
KİMLER KATILDI?
Erzurum'un Şenkaya ilçesinin Göreşken köyünde doğan, Gaziler köyünde yaşayan ve İstanbul'da hayata gözlerini yumarak Karaca Ahmet Mezarlığına defnedilen Aşık Nihani'nin Gaziler'deki belediye binası önüne konulan heykelinin açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Mehmet Sekmen, Şenkaya Kaymakamı Ahmet Özkan, Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Sarıkamış Dayanışma Grubu Kurucu Başkanı ve Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingör Sönmez, Şenkaya ve Köy Dernekleri Federasyonu Başkanı Şenyurt Topal, Nihani'nin oğlu Şerif Gedik ile torunları, akademisyenler ve yöre halkı katıldı.
(DHA)