Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerikalıların Rus çocuklarını evlat edinmesinin yasaklanmasını öngören yasa tasarısına destek verdi.
Halen Rusya parlamentosunda görüşülmekte olan yasa tasarısı, ABD'nin insan hakları ihlallerinden sorumlu gördüğü Rus yetkililerin ülkeye girişini yasaklayan Magnitksy yasasına cevap niteliği taşıyor.
Putin canlı yayınlanan basın toplantısında parlamentonun alt meclisine atıfla, "Duma'nın tepkisi duygusal görülebilir ama, uygundur" dedi ve bazı Rus çocukların ölümüne sebep olmakla suçlanan Amerikalı anne-babaların beraat etmesini eleştirdi.
Rusya'da evlat edinme oranı düşük. 2011 yılında yaklaşık 3400 çocuk yabancı aileler tarafından evlat edinildi. Bu ailelerin yaklaşık üçte birinin Amerikalı olduğu bildiriliyor.
Putin, ABD Başkanı Barack Obama'nın kısa süre önce onayladığı Magnistsky yasasının, Soğuk Savaş döneminden kalma bir başka yasal düzenlemenin yerini aldığını belirterek "Sovyet aleyhtarı, Rus aleyhtarı bir yasayı, bir yenisiyle değiştirdiler. Bu tabii ki ilişkilerimizi zehirledi" diye konuştu.
İki ülke arasında gerginliğe neden olan Magnitsky yasası, adını 2009 yılında şüpheli bir şekilde ölen bir Rus avukattan alıyor. Avukat Sergei Magnitsky, polisin adının karıştığı bir yolsuzluk suçlamasını ihbar ettikten sonra tutuklanmış ve mahkeme öncesinde cezaevinde ölmüştü.
Magnitsky'nin annesi oğlunun cezaevinde "işkence düzeyinde" koşullar altında öldüğünü söylemişti.
ABD, Magnitsky davasıyla ilgili Rus görevlilerin ülkeye girişini yasaklama kararı aldı ve bu konudaki yasa değişikliğini geçen hafta yürürlüğe koydu.
Ruslar da evlat edinmeyle ilgili yasa tasarısına ABD'de yaz sıcağında arabaya kilitlendiği için, havasızlıktan ölen bir Rus çocuğunun adını verdiler.
"Yargıçlar ABD'deki davalara gözlemci olarak katılmamıza bile izin vermedi" diyen Putin, Washington'un Rusya'daki adli vakaları eleştirmesine tepkisini de şu sözlerle dile getirdi:
"Onlar önce kendi sorunlarına baksınlar. Abu Garaib, Guantanamo ortada. Yıllarca insanları haklarında suçlama getirmeden hapiste tutuyorlar. İnanılacak gibi değil."
Putin, Rusya'daki yasa tasarısının, bazı Amerikan vatandaşlarını değil, Amerikalı yetkilileri hedef aldığını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı basın toplantısında, ülkeyi otoriter bir rejimle yönettiği eleştirilerini de reddetti.
Anayasayı değiştirmek için eline birçok fırsat geçtiği halde bunu yapmadığını vurgulayan Putin, "isteseydim, otoriter, totaliter bir rejime geçmek kolaydı. Ben bu sistemin otoriter olduğunu kabul etmiyorum" dedi.
Birkaç televizyonda birden aynı anda yayınlanan basın toplantısı bir süredir sağlık durumuyla ilgili spekülasyonlar yapılan Vladimir Putin'in halkın karşısına çıkmasına da vesile oldu.
Rusya Devlet Başkanı, daha sonra da Brüksel'e geçerek AB ile enerji ve Rusya'nın insan hakları sicili ile ilgili endişelerin görüşüleceği doruk toplantısına katılacak.