Sabah saatlerinde Kırım'ın Rusya'ya ilhakı için hazırlanan tasarıyı parlamentoya gönderen Vladimir Putin öğleden sonra da Kremlin'de yaptığı açıklamada, ''Kırım'ın insanların gönüllerinin derinliklerinde hep Rusya'nın bir parçası' olduğunu söyledi.
Rusya lideri, milletvekillerinden Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'yla birleşmesi kararına da destek olmalarını istedi.
Kırım'da geçen pazar günü düzenlenen referandumda, seçmenlerin yüzde 97'si Ukrayna'dan ayrılma yönünde oy kullanmış, Kremlin de bu talep doğrultusunda parlamentoda girişimde bulunmuştu.
Avrupa Birliği ve ABD oylamayı yasadışı olarak niteledi ve Rusya'dan bazı yetkililere yaptırım uygulama kararı aldı.
Rusya yaptırımları sert bir şekilde eleştirerek, yaptırımlara aynı şekilde karşılık vereceğini açıkladı.
Bu arada Kiev yönetimi Kırım'ın başkenti Simferopol'de bir askeri üsse düzenlenen saldırı sonucu bir Ukrayna askerinin öldüğünü duyurdu.
Ukrayna'da aylarca süren gösterilerin ardından Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in Şubat sonunda Rusya'ya kaçması üzerine Rus güçleri Kırım'a girerek kontrolü ele almıştı.
Kırım'ı egemen bir devlet olarak tanıdığını açıklayan ve 'Rusya'ya ilhakı' için hazırlanan yasa tasarısını onaylayan Putin, Ukrayna'da yaşananları 'radikallerin yarattığı kaos' olarak niteledi.
Kırım'ın Rusya'nın ayrılmaz bir parçası olageldiğini kaydeden Putin, Pazar günü yapılan referandumun 'fazlasıyla ikna edici' olduğunu da savundu.
'Tarihi adaletsizlik'Rusya lideri, Kırım halkının da 'bu tarihi adaletsizliğe katlanmak zorunda olmadığını' da söyledi.
Putin, Kırımlıların kendi kaderini tayin etme hakkı olduğunu belirterek, "Kırım halkı açık ve ikna edici bir şekilde iradesini açıkladı. Rusya ile birlikte olmak istiyorlar" dedi.
Batılı ülkelerin Rusya'yı yaptırım uygulama ve bazı uluslararası sorunları kötüleştirmekle tehdit ettiğini belirten Putin, Rusya'nın Batı ile çatışmaya girmek istemediğini, fakat kendi çıkarlarını da savunacağını söyledi.
Putin konuşmasında Kırım krizi süresince verdiği destek nedeniyle Çin'e de teşekkür etti.
Putin'in Meclis'teki uzun konuşması sıklıkla alkışlar ve "Rusya, Rusya" tezahuratlarıyla kesildi.
Konuşma sonrasında Putin ve Kırım Başbakanı Sergey Aksenov Kırım'ın Rusya'ya bağlanmısını öngören anlaşmayı imzaladı.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için önce Anayasa Mahkemesi'nce onaylanması ve daha sonra Meclis'ten geçmesi gerekiyor.
BBC'nin Moskova'daki muhabiri Richard Galpin bu sürecin bu hafta sonuna kadar tamamlanacağını belirtiyor.
Kırım 1954 yılında, Sovyet yönetimi altındayken Rusya'dan Ukrayna'ya devredilmişti. Rusya Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı göstereceğine ilişkin anlaşmalara imza atmıştı.