HABER

Ramazan ayında ameliyat gerekirse...

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu yazdı

Ramazan ayında ameliyat gerekirse...

Ramazan ayında ameliyat olunabilir mi?

Ülkemizde ve diğer Müslüman toplumlarda ramazan ayında pek tercih edilmemekle birlikte gerekli ve acil durumlarda (kanser hastalıkları, yaralanmalar vb.) ramazan ayında ameliyat yapılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığının resmi web sitesinde de hastalık ramazan orucunu tutamamayı mubah kılan mazeretlerden biri olarak aşağıdaki şekilde açıklanmıştır;

“Hastalık: Hastalık da birtakım ruhsatların sebebi olan bir durumdur. Yüce Allah, bölüm başında zikredilen âyette hiçbir kayıt getirmeden hasta olanların, iyileştikleri bir vakitte oruç tutabileceklerini ifade etmiştir. Bu bakımdan oruç tuttuğu takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından endişe eden, yahut böyle olmamakla birlikte oruç tutmakta zorlanacak olan kimseler oruç tutmayabilir veya başlamış bulundukları orucu bozabilirler. Oruç tuttuğu takdirde hasta olacağı tıbbın verilerine göre kuvvetle muhtemel olan kişinin de hasta hükmünde olduğu söylenmiştir.

Oruç tutarken hangi durumlarda doktora başvurmak gerekir?

- Mide yanmaları
- Karnın sağ üst tarafında şiddetli ağrı ve bu ağrıların sağ omuz ve sağ kürek kemiğine doğru vurması

Oruç tutma ile şiddetlenen hastalıklar var mıdır?

Özellikle, şu anda içinde bulunduğumuz sıcak ve uzun yaz günlerinde dini görevlerini yerine getirmek üzere oruç tutanların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır.

Mide ülserleri: Midede ve onikiparmak bağırsağında ülser hastalığı gibi durumlarda uzun süren açlıklar sonrasında yakınmaların arttığı bilinmektedir. Ramazan ayında mide kanamaları ve mide delinmelerinin sıklığında artış gözlenmektedir. Bu tür hastaların doktorlarından oruç tutma konusunda onay almaları yararlı olacaktır.

Safra kesesi hastalıkları: Bazı durumlarda safra kesesi hastalıkları da şiddetlenebilir. Açlık ile safra sıvısının yoğunluğu artmakta ve bu durumda safra kesesi sorunu olan kişilerde iltihap ve safra kesesi taşı oluşumu olasılığını arttırabilmektedir. Bu açıdan dikkatli olmakta yarar vardır. Özellikle, uzun açlık sonrasında karın sağ üst tarafında şiddetli ağrılar olması ve bu ağrıların sağ omuz ve sağ kürek kemiğine doğru vurması durumunda doktora başvurmakta yarar vardır.

Oruç sırasında risk altında olan kişiler kimlerdir?

- Çocuk ve ergenler: su kayıplarına karşı çok duyarlıdırlar.
- Hamile ve lohusalar: emzirme ile mevcut olan sıvı kaybı oruç tutma ile daha da artar
- Şeker hastaları: uzun süren açlık süresinin kandaki şeker düzeyini arttırdığı ve şeker hastalığına olumsuz etki ettiği bilinen bir gerçektir. Oruç tutan şeker hastaları, hastalıklarının ilerleyebileceğinin bilincinde olmalıdırlar.
- Organ nakli yapılmış hastalar
- Kronik hastalık durumları: Kalp hastaları, tansiyon hastaları, böbrek yetersizliği, akciğer hastalıkları ve kanser gibi kronik hastalık durumlarında orucun olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.
- Yaşlılar: Yaşlılarda kronik bir hastalık durumu yoksa oruç tutulmasında sorun yoktur.
- Düzenli ilaç alması gerekli olan hastalar
- Doktorların uzun süreli açlığa kısıtlama getirdiği hastalar
- Düşkün durumdaki hastalar

SORULARINIZ İÇİN: drkorhantaviloglu@mynet.com

En Çok Aranan Haberler