HABER

Rehn: Türkiye'de reform süreci yavaşladı

Rehn: Türkiye'de reform süreci yavaşladı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üye Olli Rehn, "Türkiye'de reform süreci yavaşladı. 9. reform paketi, bu rapor dönemine yetiştirilemedi" dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Genişlemeden Sorumlu üye Olli Rehn, Türkiye'nin ilerleme raporunu açıkladı. Rehn, "2006 AB'nin genişlemesi açısından önemli bir yıldı. Bu yıl birlik içerisinde de birliğin büyüme stratejileri önemli tartışmalar doğurdu. Birliğin genişleme süreci, üye ülkelerin kat edeceği ilerlemelere bağlı olacak ve yeni üyeleri birliğe entegre etme çabaları aralık ayında görüşülecek. AB'ye katılım sürecinin kalitesini de artırma çabasındayız. Şunu belirtmeliyim ki genişleme sürecinde mutlaka kamuoyunun desteğini de almalıyız. Özellikle AB'nin genişlemesine güven bizim için çok önemli. AB vatandaşlarımızın endişelerini göz önünde bulunduruyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin reform sürecinde bazı sorunların yaşandığını ifade eden Olli Rehn, "Türkiye'de hızı yavaşlasa da reformları devam etti. İlerleme Raporu'na göre, Türkiye için yeni reformlara ihtiyaç var. Mesela 9. reform paketi bu rapor dönemine yetiştirilemedi. Özellikle Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda yoğun tartışmalar yaşanıyor. Meşhur 301. maddede değişiklik yapılması öngörülüyor. Sayın Erdoğan bu konuyla ilgili sevindirici açıklamalar yaptı; ancak umudumuz somut eylemler görmek" dedi.
Açıklamasında sık sık Kıbrıs konusunda Finlandiya formülünü desteklediklerin ifade eden Rehn, "Türkiye, aktif şekilde Birleşmiş Milletler'in (BM) çabalarını destekliyor; ancak ek protokol hala uygulamadı.

İmzalanan ek protokole karşın limanlar ve havaalanları Kıbrıs Rum kesiminin kullanımına açılmadı. AB, gelişmeleri izlemeyi sürdürecek ve aralık ayında gerekli değerlendirme yapılacak. Türkiye imzaladığı ek protokole göre, Kıbrıs Rum kesimi dahil 10 yeni AB üyesi için ulaşım üzerindeki kısıtlamalar dahil, malların serbest dolaşımını sağlamakla yükümlü. Mevcut çıkmazdan kurtulmak için Finlandiya formülüne destek verilmesi çağrısında bulunuyorum. Benim kanaatim Türkiye'nin AB üyeliği konusunda mutlaka adil olmalı ve Türkiye'ye bir şans vermeliyiz. Tabi reformların devam etmesi ve Türkiye'nin modernleşmesi de önemli. Türkiye yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini biliyor.

Bir gazetecinin Türkiye aralık ayına kadar ek protokolü uygulamaması durumunda müzakerelerin askıya alınıp alınmayacağını sorması üzerine Rehn, "Finlandiya dönem başkanlığının çabalarına destek veriyoruz. Finlandiya bu çıkmazdan kurtulmak için elinden geleni yapıyor. Biz bu çabaları zedelemek istemiyoruz. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmezse komisyon bir tavsiye kararı yayınlayacak" yanıtını verdi.

Ayrıca Finlandiya formülünü tarafların kabul edilebileceğini umduğunu ifade eden Olli Rehn, Doğu Akdeniz'de herkesin çıkarına bir durumun oluşturulabileceğini ifade etti.

301. madde ile ilgili adım atılması konusunda 2 yıldır çağrıda bulunduğunu ifade eden Rehn, "301. madde Türkiye'deki bazı milliyetçi avukatlar tarafından yanlış yorumlanıyor. Yazar ve entelektüellere dava açılmasına neden oluyor. Türk hükümeti, zannediyorum bunun önemini anlamış durumda" açıklamasını yaptı.

En Çok Aranan Haberler