HABER

Rice'tan kongre üyelerine uyarı

Rice'tan kongre üyelerine uyarı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ermeni tasarısının, İslam ile dünyanın geri kalanı arasındaki farklılıklarda köprü vazifesi gören demokratik müttefik Türkiye ile çok önemli ilişkiler üzerinde son derece olumsuz etkisi olacağı uyarısında bulundu.

Ortadoğu ziyareti sırasında, Kudüs'te, ABC televizyonuna bir demeç veren Rice, ABD Temsilciler Meclisi'nin gündemine kısa süre içinde getirilmesi öngörülen Ermeni tasarısıyla ilgili soruları da yanıtladı.

Rice, "Kongre üyeleri umarım ne yapmakta olduklarına ciddi biçimde bakarlar ve hepimizin paylaştığı, 1915 olaylarıyla ilgili hoşnutsuzluklarını ifade etmede, bu tasarının dışında bir başka yol bulurlar. Hep söylemekte olduğumuz gibi bu tasarı, İslam ve dünyanın geri kalanı arasındaki farklılıklar arasında köprü vazifesi gören demokratik bir müttefikle, aşırı derecede önemli ilişkiler üzerinde çok olumsuz etki yaratacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu konuda, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin kendisi başta olmak üzere, bir çok kongre üyesiyle telefonda konuştuğunu anlatan Rice, "2007 yılındayız. Demokratik müttefikimiz Türkiye ile çok iyi ilişkilere güveniyoruz. Osmanlı İmparatorluğu'ndan bahsetmiyoruz. Bu İslam ve dünyanın geri kalanıyla köprü vazifesi gören demokratik müttefikimiz Türkiye. NATO üyesi. AB'ye üyelik arayışındaki bir ülke.

İnsan hakları üzerinde aktif bir şekilde çalışan, terörizmle savaşta, Irak ve Afganistan'daki güçlerimizin ihtiyaçları için elzem bir müttefik. 8 eski ABD Dışişleri Bakanı ve bir çok eski ABD Savunma Bakanı, dış politikadan anlayan bir çok siyasi isim, Türkiye ile ilişkilerimize zarar verecek bir şey yapılmamasının önemi hakkında konuştu" dedi.

-CSIS'ten Türkiye-Ermeni tasarısı raporu-
Merkezi Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunun uzmanlarından Anthony Cordesman, Amerikan kongresindeki Ermeni tasarısının, ABD'ye karşı bölgede yeni bir "bölgesel kızgınlık" yaratmaktan başka işe yaramadığını söyledi.

"Ermeni tasarısı ve Türkiye'nin Irak'taki tepkisi" başlığını taşıyan bir rapor yayınlayan Cordesman, bu kez yaptıklarıyla bölgedekilerin şimşeklerini üzerine toplayan tarafın, Amerikan yönetimi yerine kongresi olduğunu belirtti.

Cordesman, "Türkiye'nin Irak'ta ne yapacağı veya yapmayacağı, ya da Ermeni tasarısının bu duruma etkisi pek açık değil. Ancak, eğer Türkiye kuzey Irak'a asker gönderirse ABD, aşırı tepki göstermeme konusunda dikkatli olmalı" dedi.

-PELOSİ'YE SUÇLAMA-
Amerikan Enterprise Institute (AEI) adlı muhafazakar düşünce kuruluşunun uzmanlarından Michael Rubin ise, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili Başkanı Nancy Pelosi'nin Ermeni tasarısına destek veren açıklamalarının, kendi kişisel siyasi amaçlarına hizmet ettiğini ileri sürdü.

Rubin, Amerikan kongresindeki Demokratların, siyaset yapmak uğruna Amerikan dış politikasını harcadıklarını da kaydetti.

Kısa süre önce ABD'nin Cumhuriyetçi Partili başkan adaylarından, New York'un eski belediye başkanı Rudy Giulliani'nin "Türkiye ve Irak danışmanı" görevine atanan Rubin, National Review dergisi için yazdığı yazıda, kongredeki Ermeni tasarısını destekleyen Temsilciler Meclisi Başkanı, Demokrat Partili Nancy Pelosi'yi eleştirdi. Rubin, Pelosi'nin açıklamalarında kullandığı, "bu Türkiye ile ilgili değil. Osmanlı İmparatorluğu ile ilgili" ifadelerine değinerek, "Demokrat Partililerin neden aniden 85 yıldır ortada olmayan bir varlığı kınama ihtiyacı hissettiklerini anlamak mümkün değil" dedi.

AA

En Çok Aranan Haberler