HABER

Roche hakkında yeni suç duyurusu

Roche hakkında yeni suç duyurusu

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, uluslararası ilaç firması Roche hakkında Sağlık Bakanlığı'na ve Başbakanlık Teftiş Kurulu'na suç duyurusunda bulundu.

Çete kurarak SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satarak devleti 8.2 milyon YTL zarara uğrattığı iddiasıyla 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava dosyasına gönderilen e-mail çözümlerinin ardından Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş da Başbakanlık Teftiş Kurulu'na suç duyurusunda bulunarak Vergi Usul Kanunu'na muhalefet ettikleri gerekçesiyle haklarında gereğinin yapılmasını istedi. Savcı Okumuş, Sağlık Bakanlığı'na yaptığı suç duyurusunda ise ihalelerin hastanelerin baş eczacılarına ve başhekimlerine hediye verilerek alındığını, yönetmeliğe aykırı olarak ilaç tanıtımı yaptıkları, usulsuz olarak kendi ilaçlarını yazlamasını sağladıklarını iddia ederek gereğinin yapılmasını talep etti.

Emniyet tarafından e-maillerin çözümüne ilişkin hazırlanan 31 sayfalık raporda 416 adet e-mailde suç unsuruna rastlandığı belirtilmişti. Hazırlanan raporda Roche ilaç firması gibi uluslararası faaliyet gösteren şirketlerin bir çoğunun bulundukları ülkeye vergi vermemek için özel danışmanlık hizmetleri aldıkları, bu danışmanlık hizmeti veren şirketlerin sözkonusu şirketlere 'bulundukları ülkede nasıl vergi kaçırılır' sorusundan ziyade 'vergi vermekten nasıl kaçınılır' sorusunun cevabının bulunup verildiği belirtilmişti. 6 ayrı başlık altında hazırlanan raporun devamında ise vergi kaçırma yöntemlerinden birisi olarak 'hizmet faturalarının kullanıldığı iddia edilmişti. Hizmet faturalarının içeriğine bakıldığında ise faturayı düzenleyen ecza deposundan her hangi bir hizmet alınmadığı halde 'hizmet faturası' adı altında fatura düzenleyip ödeme yapıldı gibi gösterildiği, aslında yapılan bu ödeme miktarının karşılıklı anlaşmalı olarak paylaşıldığı öne sürülmüştü. Hazırlanan raporda, Sağlık Bakanlığı'na yapılan suç duyurusuna ilişkin iddialara da yer verilmişti. Roche Yönetim Kurulunca hazırlanan 'doktor ve kliniklere yapılabilecek yatırım kalemleri' başlıklı listede, yönetmelik ve tanıtım ilkelerinin dışına çıkılarak keyfi bir liste oluşturulduğu belirtilmişti. Bu malzemelerin doktorların özel muayenehanesine ve şahsına alındığı öne sürülmüştü. Raporun devamında ise İlaç yazma kapasitesi daha yüksek olan doktorlara 'altın' doktor' kayıt formu şeklinde formlar düzenlendiği ve bu doktorlara daha fazla ilgi alaka gösterdikleri de ifade edilmişti.

En Çok Aranan Haberler