BURSA (İHA) - Bu durum bazen iştah kaybına neden olurken, çoğu zaman da yanlış ve kontrolsüz beslenmeye sebep oluyor.
Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Yeşim Çelik, farklı ruh hallerine göre sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi. Bedenen yorgun olan kişilerde iştahın azaldığına dikkat çeken Çelik, kişilerin çoğu zaman yemek yemek istemediklerini vurguladı. Dikkat edilmediği takdirde düşen vücut direncinin hastalıklara daha kolay yakalanılmasına sebep olduğunu ifade eden Çelik, “Böyle dönemlerde C vitamini tüketiminin özellikle artırılması gerekir. Taze meyve ve sebzeler en ideal tercihlerdir, vitamin kaybına uğramamaları için çiğ tüketilmeleri önerilir. Suyunu sıkmak hem alınan kalori miktarının artmasına hem de alınan posanın azalmasına sebep olur. Bekletilerek içilen meyve sularında vitamin kayıpları çok fazla olur. Portakal, kivi, elma, armut, havuç, yeşil biber, maydanoz, tere, roka, tercih edilmesi gereken sebze ve meyvelerdir. İçecek olarak kuşburnu ile bitkisel çaylar önerilir” dedi.
PEYNİR, SÜT VE AYRAN HALSİZLİĞE İYİ GELİYOR
İş ve sosyal yaşamın getirdiği halsizlik durumunda, özellikle kalsiyum ve proteinden zengin besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Çelik, “Süt, yoğurt, ayran, cacık ve peynir en büyük yardımcılardandır. C vitamini ihtiyacı da bu dönemde artacağı için taze meyve ve sebze tüketimi artırılmalıdır. Meyveli yoğurtlar ve sütler tercih edilebilir. Mevsim meyveleri ile hazırlanmış meyveli yoğurtlar halsizliği hafifletecektir” dedi.
MUTSUZLUĞUNUZDAN TATLI İLE DEĞİL KURU MEYVELERLE KURTULUN
Fosfordan zengin olan balık, kuru baklagil ve bulgurun bu dönemlerin çabuk atlatılmasına yardımcı olacağını belirten Çelik, “Bu dönemde daha çok şeker ve şekerli besinler tercih edilir. Oysaki kompleks karbonhidrat içeren yiyecekler, kan şekerini kontrol edecektir. Tahıllı ekmeklerle hazırlanan sandviçler en ideal tercihlerdir. Yine bu dönemde tatlı ihtiyacı için kuru meyveler çok iyi birer alternatif olacaktır. Kızgınsanız demli çay ve koyu kahve içmeyin. Öfke durumunda yağlı tohumlar; özellikle fındık, ceviz, badem ve fıstık tüketilmesi uygundur. Kahve, demli çay, gazlı içecekler ve kafeinli içeceklerden bu dönemde özellikle uzak durulması önerilir. Daha çok rezene, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı gibi bitkisel çaylar veya ılık, tarçınlı süt tüketimi artırılmalıdır” dedi.
HAYAL KIRIKLIĞINA KARŞI MUZ, ÇİLEK VE KİVİ
Çelik, “Daha çok şeker, çikolata, pasta, kurabiye gibi besinlerin tercih edildiği bu dönemde posalı ve c vitamin içeriği yüksek yiyecekler en doğru tercih olacaktır. Sebze ve meyveler bu dönem için en iyi tercihtir. Bol yeşillikli salatalar, muz, ananas, kivi, çilek iyi birer kaynaktır” dedi.