Rusya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini Vladimir Putin'in kazanmasının ardından düzenlenen protesto gösterilerinde en az 550 kişi tutuklandı.
St Petersburg'da toplanan 800 kişiden 300'ünün gözaltına alındığı açıklandı.
Başkent Moskova'daki Puşkin Meydanı'nda da 250 kişinin tutuklandığı bildirildi.
Puşkin Meydanı'ndaki protesto gösterisine 14 bin ila 20 bin kişinin katıldığı belirtiliyor.
Tutuklananlar arasında Rusya'da yolsuzluklar üzerine blog yazan ve protesto eylemlerinin liderlerinden avukat Aleksey Navalni de var. Navalni bir süre sonra serbest bırakıldı.
Vladimir Putin'in seçim zaferi dış ülkelerde genel anlamda kabul gördü.
İngiltere Başbakanı David Cameron Putin'le beraber çalışmayı dört gözle beklediğini söylerken Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Putin'i tebrik etti, "demokratik ve ekonomik modernleşme sürecini devam ettirmeye" çağırdı.
Bununla beraber AGİT, Vladimir Putin'in zaferle ayrıldığı Rusya seçimlerinde usulsüzlükler yaşandığını, seçim koşullarının Putin'in zaferi için oluşturulduğunu öne sürdü.
Seçim dönemi boyunca bütün adayların özgür bir kampanya yürütebildiklerini kaydeden AGİT, ancak seçimlerin başından itibaren ciddi sorunlar taşıdığını, ''koşulların Putin'in lehine'' düzenlendiğini kaydetti.
AGİT sözcülerinden Tonino Picula, ''Seçim yapmanın özü alınacak sonucun kesin olmamasıdır. Rusya'da bu böyle değildi, gerçek bir rekabet yoktu, hükümet kaynaklarının suistimali sonunda zafer kazanan kişinin kimliği konusunda herhangi bir tereddüt olmamasını sağladı'' dedi.Rus muhalefet partileri, pek çok kişinin mükerrer oy kullandığını ve seçimde yaygın şekilde hile yapıldığını savundu.
Bağımsız seçim gözlem kuruluşu Golos ise seçim komisyonunun verdiği rakamların doğru olmadığını, Vladimir Putin'in oyların yüzde 50'sini aldığını açıkladı. Putin'in aldığı oy oranının yaklaşık yüzde 64 olduğunu açıklanmıştı.
Golos, seçmenlerin mükerrer oy kullandıklarına dair ellerinde pek çok kanıt olduğunu, Putin'e oy vermesi için çok sayıda seçmenin otobüslerle başta Moskova olmak üzere bir seçim sandığından diğerine taşındıklarını söyledi.
ABD ve AB, Rus hükümetinden usulsüzlük iddialarını araştırmasını talep etti.
Rusya'da cumhurbaşkanlığı seçimleri, Aralık ayında yapılan ve Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisi'nin galibiyetiyle sonuçlanan genel seçimlerde yaygın yolsuzluk yapıldığı iddialarıyla başlayan huzursuzluğun ardından yapıldı.
Putin daha önce 2000 – 2008 yılları arasında iki dönem devlet başkanlığı yaptı.
2008'de üst üste üçüncü bir dönem daha bu görevi yürütmesi yasak olduğu için başbakanlık görevine getirildi.
Putin Mayıs ayında başkanlık görevini yakın çalışma arkadaşı Dimitri Medvedev'den devralarak 2018'e kadar yürütecek. Putin 2018'de ikinci bir altı yıl için daha adaylığını koyabilir.
Her ülke de aynı kşiler dönüp dolaşıp seçiliyor çok ilginç gerçekten,sanırım demokrasi adı verilen seçim sistemi,yeni yi yaşatmıyor.
Korkut Özkurt (Facebook)
Oley sevindim.
Yusuf Furkan Yildirim (Facebook)
Putin'in yeniden cumhurbaşkanı olması konusunda ne düşünüyorsunuz?