HABER

Rusya: Sadece 'Esad gitmeli' demek işe yaramıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Viyana'daki Suriye toplantılarına katılan bazı ülkeleri 'yan çizmekle' suçladı. Ülke ismi vermeyen Lavrov, Cumartesi günkü toplantıda katılımcı ülkelere Moskova'nın belirlediği 'Terör örgütü' listesini sunacaklarını söyledi.

Rusya: Sadece 'Esad gitmeli' demek işe yaramıyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry (solda) ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov Cumartesi günü bir kez daha Viyana'da görüşecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Viyana'daki Suriye krizine siyasi çözüm toplantılarına katılan bazı ülkeleri 'yan çizmekle' suçladı.

Bugüne kadar Avusturya'nın başkentinde Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun da katıldığı iki toplantı gerçekleştirildi ve ikinci toplantıya İran da katıldı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın siyasi geleceğinin de görüşüldüğü toplantıların üçüncü turunun Cumartesi günü yapılması bekleniyor.

TIKLAYIN - 5 SORUDA VİYANA'DAKİ SURİYE GÖRÜŞMELERİ

İlk iki toplantıdan sonuç alınamadığını söyleyen Lavrov, Ermenistan'ın başkenti Erivan'da gazetecilerin sorularını yanıtladı ve "Toplantılara katılan birçok ortağımız hâlâ somut adım atmaktan kaçınmaya çalışıyor. Sadece 'Esad gitmeli' talebi gibi soyut fikirler öne sürüyorlar" dedi.

Toplantılara katılan tüm ülkelere Moskova'nın 'Terörist örgüt' olarak tanımladığı ve Suriye'de çatışan grupların listesini gönderdiklerini söyleyen Lavrov, Viyana görüşmelerinin üçüncü turu için "Üzerinde uzlaşılan bir liste olursa kimin hedef alındığı ya da kime destek verildiği konusundaki karmaşa ortadan kalkar" dedi.

Esad'ın geleceği

30 Ekim'deki Viyana toplantısına Türkiye dahil 17 ülkenin Dışişleri Bakanı ile BM ve AB temsilcileri katılmıştı.

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise Beşar Esad'ın iktidardan indirilmesinin ülkede bir 'kara delik' yaratacağı yorumunu yaptı.

Zaharova, "Eğer Orta Doğu'da bir kez daha şiddet yoluyla iktidar değiştirilirse bunun sonuçları sadece Suriye için değil tüm bölge için yıkıcı olur" dedi.

Viyana toplantılarına katılan ülkelerden ABD, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan Suriye'de siyasi çözüme ulaşılması için Esad'ın mutlaka iktidardan gitmesi gerektiğini savunuyor.

Son bir ay içerisinde bu ülkelerden gelen açıklamalarda Esad'ın siyasi geçiş sürecinde göreve kısa süreyle devam edebileceği ifade edilmişti. Bu açıklamalar Esad karşıtı ülkelerin pozisyonunda bir yumuşama olarak yorumlanmıştı.

Suriyeli muhalifler yine Viyana'da olmayacak

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı John Kerry'nin haftasonu düzenlenecek olan toplantıya katılacağı açıklandı.

Ancak bu toplantıda da Suriye'de Beşar Esad karşıtı muhalif grupların temsilcilerinin olmayacağı belirtildi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise toplantıya katılacağını açıkladı.

30 Ekim'deki toplantıda özellikle Zarif ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr arasında sert tartışmalar yaşandığı aktarılmış ve Zarif'in Suudi Arabistanlı mevkidaşına "11 Eylül saldırılarını siz finanse ettiniz" suçlamasını yönelttiği belirtilmişti.

Hava operasyonları devam ediyor

Suriye'deyse hem ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin hem de Rusya'nın hava operasyonları sürüyor.

Rusya'dan gelen son açıklamalarda 7 - 9 Kasım tarihleri arasında Suriye'de toplam 137 hava operasyonu yapıldığı belirtilmiş, Halep, Şam, İdlib, Lazkiye, Rakka Hama ve Humus'taki hedeflerin vurulduğu açıklanmıştı.

Rusya'nın saldırı düzenlediği İdlib ve Lazkiye gibi bölgelerde IŞİD militanları bulunmuyor.

Fransa ise Pazartesi günü düzenlediği operasyonlarda IŞİD'in Der Zor kentinde işlettiği bir petrol rafinerisini imha ettiğini açıklamıştı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler