MOSKOVA (İHA) - Rusya'da yaşayan Yahudiler, düzenledikleri törenle Holokost'u (İkinci Dünya Savaşı'ndaki Yahudi soykırımı) andı.
Her yıl 27 Ocak'ta düzenlenen Holokost anması bu yıl, Moskova'daki Yazarlar Evi'nde düzenlendi. Geceye İsrail, Almanya, Letonya ve Polonya Büyükelçileri, Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Moskova Belediyesi yetkilileri ile savaş muhariplerinin yanı sıra çok sayıda Yahudi kökenli vatandaş katıldı. Kızıl Ordu'nun 1945 yılında Polonya'yı Nazi işgalinden kurtarışının yıldönümü olarak 27 Ocak'ta kutlanan Holokost Anma Günü, yine duygulu anlara sahne oldu.
Toplantıya katılan savaş muhariplerinden eski Kızıl Ordu askeri İvan Martınuşkin, "Ben 123. alayın komutanıydım. 1945 yılının Ocak ayında Polonya'ya girdik. Krakov'u Naziler'den temizledik. Biraz daha ileri gittiğimizde tel örgülerle çevrili bir bölge dikkatimizi çekti. İlk önce bunun ne olduğunu anlayamadık. Daha sonra bunun Yahudilere işkence yapmak için kurulmuş özel bir kamp olduğunu öğrendik. İçerideki insanlar soğuktan donmamak için sürekli hareket ediyordu. Bizi gördüklerinde el salladılar, bir şeyler söylüyorlardı. Bu insanların bizimkiler olduğunu anladık; ama savaş durumu olduğu için ihtiyatlı olmamız gerekiyordu ve bu yüzden kendileriyle muhatap olmadık" dedi.
İşkence kampında kalan Yahudi kökenli savaş mağduru Anatoly Vanukevich ise, "Ben 1922 yılında Beyaz Rusya'nın Grodno şehrinde doğdum. Tüm çocukluk yıllarım işkence kamplarında geçti. Farklı kamplarda yaşadım. 1945 yılının Nisan ayında Kızıl Ordu'nun kampımızı kurtardığı sırada 15 yaşındaydım ve beni tartıya koyduklarında sadece 15 kg 35 gram geldim. Buna rağmen yaşamayı başardım. Sadece Osventsim kampına alınan 8 milyon Yahudi'den 4 milyonu yaşamını kaybetti. Alman Nazilerinin kurdukları bin 100 kampta ise farklı milletlere mahsus 18 milyon insan işkence gördü ve bunların 12 buçuk milyonu hayata veda etti" şeklinde konuştu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Holokost Vakfı Başkanı Alla Gerber, II. Dünya Savaşı'nda Naziler tarafından 6 milyon Yahudi'nin katledildiğini belirterek, "Çocukların, annelerin, babaların sırf Yahudi olduklarından dolayı kurşuna dizilmelerini bir türlü aklım almıyor. Bu olay, insanlık tarihinin en büyük ayıbıdır. Artık hepimizin bundan ders alması gerekir" diye konuştu.
Daha sonra Yahudi korosunun ilahileri eşliğinde soykırım görüntülerinin izlenime sunulduğu gecede bir konuşma yapan İsrail Büyükelçisi Anna Azari, Holokost'un reddinin Birleşmiş Milletler tarafından da resmen suç olarak kabul edildiğine dikkat çekerek, "Maalesef günümüzde İran gibi ülkeler bu olayın tekrarını arzulamakta. İran'ın nükleer silaha sahip olma arzusunu da göz önüne alırsak bunun dünya için ne kadar büyük bir tehlike arz ettiği ortadadır" dedi.
Toplantıya katılan Almanya büyükelçisi Walter Jurgen Schmid de konuşmasında Yahudi soykırımını kuşku altına düşürmeye yönelik tüm teşebbüsleri kınadıklarını vurgularken, "Almanya'nın İsrail devleti karşısında özel sorumluluğu olduğunu da unutmuyoruz. Ayrıca Almanya'da Yahudi hayatının yeniden canlandırılması için yerel Yahudi cemaatine her türlü destek sağlanıyor" ifadelerini kullandı.
Yahudi korosunun daha sonra Rusça olarak Kızıl Ordu marşını söylemesi konuklardan büyük alkış aldı. İşkence kampında yaşamış mağdurlara çiçeklerin sunulduğu gecede ayrıca "Holokost'tan alınan dersler" konulu uluslararası resim yarışmasının galipleri de ödüllendirildi. 10 ülkeden yaklaşık 700 genç yaşlı amatör ressamın katıldığı yarışmanın finalistleri arasında ise Ukrayna, Beyaz Rusya, Estonya, Letonya ve ABD'lilerin de bulunması dikkat çekti.