HABER

Sabancı'dan eğitim eleştirisi

ESKİŞEHİR (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, "Eğitim göstergelerimiz dramatik düzeyde, gelişme hedeflerimizle çelişiyor. Nitelik açısından rekabet ettiğimiz ülke grubunun sonlarındayız" dedi.

Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) Anemon Otel'de düzenlediği toplantıda konuşan Ömer Sabancı, uzun süredir ilk kez piyasaların kuvvetle dalgalandığı bir ortamın oluştuğunu belirterek, "Mayıs ayında dünya piyasalarında başlayan dalgalanma, (yükselen pazar ekonomileri) diye nitelenen ülkelerden fon çıkışına yol açarken, bu süreçten en fazla etkilenen ülke Türkiye oldu. Bu güvensizliğin temelinde, son dönemde hep birlikte yaşadığımız Avrupa Birliği ile ilgili konuların hükümetin gündeminden çıkmaya başladığı görüntüsü, tam üyelik idealinin toplumsal planda zayıflaması, Merkez Bankası Başkanı'nın seçimi etrafındaki tartışma, bu tartışmanın sürdürülüş biçimi, Cumhurbaşkanlığı tartışmaları, laiklikle ilişkilendirilebilecek dini eksenli muhtelif tartışma konuları yer almakta. Son olarak da ABD'de faizlerin enflasyon artışı riskine karşı yüzde 5'e çıkarılması, yükselen pazar ekonomilerinden fon çıkışına neden oldu. Türkiye'yi de etkisi altına alan bu akım, 2 hafta içinde YTL'nin ve borsa endeksinin yüzde 20 civarında değer kaybetmesine yol açtı" diye konuştu.

Ömer Sabancı, analistlerin dünya piyasalarındaki dalgalanmanın durulması ertesinde yeni dengenin farklı düzeyde kurulacağını, eski dengelere geriye dönüşün söz konusu olamayacağını belirttiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu öngörünün doğrulanması halinde, Türkiye ekonomisi de enflasyon beklentilerini yukarı, büyüme beklentilerini de aşağıya çekmek zorunda kalacak. Büyüme, enflasyon ve faizle sınırlı kalması mümkün olmayan bu değişimin etki alanına, ithalattan yatırıma, istihdamdan bölgesel kalkınmaya, dış borçtan açık pozisyonlara dek pek çok önemli büyüklük girecek ve bunlara ilişkin rakamlar değişecek. Kısacası tüm hesapların yeniden yapılması, planların gözden geçirilmesi, zamanlamaların yeniden düşünülmesi zorunla hale gelecek. Toplamda nispeten olumsuz yöndeki değişikliklerin ciddi biçimde ağır basacağını söylemek de bir kehanet olmayacak. Bu şok dalgasının ekonomide ne derinlikte iz bırakacağını henüz bilmiyoruz. Bunu tam olarak söyleyebilmek için piyasaların durulduğundan emin olmamız lazım. Ancak, şunları kesin olarak söyleyebiliriz, makro ekonomik dengeler değişikliğe uğrayacaktır. Bu nedenle istikrar politikalarının eskisinden daha büyük bir kararlılıkla sürdürülmesi gerekecektir. Avrupa Birliği yolunda kararlılıkla ilerleyeceğimizi tüm dünyaya ve iç kamuoyuna anlatılması, müzakere sürecinin topluma mal edilmesi, önemli bir zorunluluk olarak önümüzde duruyor. Bağımsız kurum ve kurullara müdahale görüntüsü vermekten titizlikle kaçınılmalıdır. Kamu hizmetlerinde gerçekleştirilen görevlendirmelerde liyakat ve yönetişim ilkelerine yüksek itina gösterilmelidir."

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından hazırlanan ve 2007-2012 dönemini kapsayan 9. plan stratejisinin bir an önce detaylandırılarak uygulamaya sokulması gerektiğini kaydeden TÜSİAD Başkanı Sabancı, KOBİ'ler için özendirici politikalar oluşturulması, kayıt dışı ekonominin peşinin kovalanması, Güneydoğu için özel bölgesel kalkınma politikalarının oluşturulması, büyük yatırımların Türkiye'ye çekilmesinin şimdi daha fazla önem kazandığını belirtti.

Ömer Sabancı, söz konusu plan stratejisinin doğru uygulamalara dönüştürülmesi halinde Türkiye'yi 2014-2015 yıllarında AB üyeliğinin eşiğine getirme kapasitesine sahip olduğunu vurgulayarak, "AB ile entegrasyona hazırlanan 70 milyon nüfusun yarıdan fazlasını gençlerin oluşturduğu bir ülkede yaşıyoruz. Ancak eğitim göstergelerimiz dramatik düzeyde, gelişme hedeflerimizle çelişiyor. Nitelik açısından rekabet ettiğimiz ülke grubunun sonlarındayız. Artan eğitim harcamaları, büyümeyi ve refahı desteklemiyor, hatta verimliliği dahi etkilemiyor. Bu yüzden eğitimi çağdaşlaştıracak, müfredatı yenileyecek, üniversiteleri geliştirecek, eğiticileri eğitecek, sanayiye, hizmetler sektörüne gereken ara elemanı yetiştirecek, çağdaş okul öncesi eğitimi yaygınlaştıracak reformları hızla devreye sokmak zorundayız" şeklinde konuştu.

TÜSİAD Başkanı Sabancı, bir sanayicinin cari açıkla ilgili sorusunu ise, "Cari açık, ilk aylarda gerçekten tedirgin edici noktalarda. Şunu kabul etmek lazım, bir taraftan büyüyoruz ve istihdam oluşturmak istiyoruz. Dünyada birçok ülkede cari açık var. Türkiye'de de cari açık var, ama ulaştığı boyutun şu anda bizi tedirgin ettiğini söyleyebilirim. Ama hiçbir zaman özellikle Merkez Bankası'nın, ekonomi yönetiminin konuyu çok yakından takip etmesi sebebiyle bir panik havasına girmememiz gerekir. Şu anda öyle bir ortam da yok. Yalnız yakından izlememiz gerekiyor. Siyasi ve ekonomik istikrarı korumaya devam edersek önümüzü açık görüyorum. Yeter ki, kısır çekişmelerle, popülist yaklaşımlarla siyasi ve ekonomik istikrarı bozmayalım" diye cevapladı.

En Çok Aranan Haberler