İSTANBUL (İHA) - Yaz mevsiminin kendisini iyice hissettirdiği bugünlerde, manavları ve pazarları birbirinden güzel meyveler süslüyor. Her biri diğerinden faydalı meyveler, yaz mevsiminin keyfinin çıkarılmasını sağlıyor. Meyveler, hoş tatlarının yanı sıra sağlığa da yararlarıyla dikkat çekiyor.
Yazın ilk akla gelen meyvelerden biri olan kiraz, çiçeklerinin açmasıyla baharın geldiğini müjdeliyor. Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan Napolyon, meyvesi çok iri kabuğu çok koyu bordo olan bing, eti açık sarı meyvesi orta irilikte kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı karabodur, eti krem renginde olan dalbastı en iyi bilinen türler. Kiraz, bileşimindeki A ve C vitaminleri, düşük kalori değerleri nedeniyle diyetisyenler tarafında kilo vermek isteyenlere tavsiye edilirken, sapı halk arasında idrar söktürücü olarak kullanılıyor. Kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edilmeli, çünkü rengi koyu olanlar her zaman daha tatlı oluyor. Kiraz, üzün süre dayanması için yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklanmalı ve daima yemeden hemen önce yıkanmalı.
Dondurucuda saklanması için ise çekirdekleri çıkarılmalı. Kiraz ve kayısı gibi gülgiller ailesinden olan şeftalinin Çin'den dünyaya yayıldığı ileri sürülüyor. Çinliler'in şeftaliyi uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak çömlek ve porselen dekorasyonunda kullandığı belirtiliyor. En iyi sıcak iklimlerde yetişen şeftalinin, Avrupa'ya İran'dan İspanyollar tarafından getirtildiği ifade ediliyor. Şeftali ağacının 30 yıl yaşadığını söyleyen ziraat mühendisleri, genellikle kadifemsi çeşitlerine dokunamayanlar için nektarin denilen türünü öneriyor. Halk arasında çekirdeği kolay ayrılana yarma, zor ayrılana et şeftalisi deniyor. Yarma şeftali taze tüketilirken, et şeftalisi konserve yapılıyor. Şeftali alırken dikkat edilmesi gereken husus hoş kokulu olması. Eğer olgun alınıyorsa hemen tüketilmeli, olgunlaşmamışlar ise oda sıcaklığında 2-3 gün bekleyebiliyor.
En lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun ana yurdu Afrika'nın tropikal bölgeleri. 500'den fazla çeşidi bulunan karpuz, mayıstan eylül ayına kadar bulanabiliyor. Tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için dikkat edilmesi gereken noktalar, kabuğunun renginin parlak değil, mat olması ve tırnakla hafifçe kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, ayrıca şeklinin simetrik olması. Toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olması, beyaz veya yeşil olmaması da gerekiyor. Eğer kesmece karpuz alınacaksa içinin renginin parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına dikkat edilmeli. Karpuz, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliğiyle çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan 'beta karoten' içeriyor. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleme ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynuyor. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan 'cucurbocitrin' adlı maddeyle kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor. Karpuz yağ ve kolesterol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan, yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri var.