HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlık Bakanlığı'ndan "obez" uyarısı

Sağlık Bakanlığı, vatandaşları obezite (şişmanlık) ve aşırı kiloların yol açtığı sağlık sorunları konusunda uyardı. Türkiye'de yaşayan erkeklerin yüzde 21.2'sinin, kadınların ise yüzde 41.5'inin obez olduğunu belirten bakanlık, şişmanlığa bağlı sağlık sorunlarına dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı'ndan "obez" uyarısı

Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, şişmanlığın birçok hastalığa zemin oluşturan, önlenmediği takdirde, yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğu bildirildi.

Türkiye'de şişmanlığın görülme sıklığının gittikçe arttığı ve sağlık üzerindeki etkilerinin de ciddi boyutlara ulaştığı vurgulanan açıklamada, şişmanlığın, kan basıncını ve kolesterolü yükselttiği ve kalp damar hastalıkları, felç, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum yetersizlikleri ile kemik ve eklem hastalıklarının ortaya çıkış hızını arttırdığı kaydedildi. Açıklamada, şişmanlığın oluşumunda aşırı besin alımı, fiziksel aktivite yetersizliği ve kalıtımsal nedenlerin etkin olduğu ifade edilerek, "Sağlık Bakanlığı'nca Ekim 2004 tarihinde yapılan 'Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım' araştırması sonucunda, ülkemizde yaşayan erkeklerin yüzde 21.2'sinin ve kadınların da yüzde 41.5'inin obez olduğunu tespit ettik. Bu araştırma sonuçlarına göre; ülkemizde düzenli fiziksel aktivite yapan kişilerin oranı sadece yüzde 3.5, diğer bir deyişle vatandaşlarımızın yüzde 96.5'i düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. Şişmanlık bir çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Orta yaş grubu şişman erkeklerde kalp damar hastalıkları sonucu ölüm oranının, normal ağırlıktaki erkeklere göre 11 kat daha fazla olduğu ve tip diyabet hastalarının ise yüzde 80'inin hastalığın başlangıcında şişman oldukları belirlenmiştir" denildi.

KİMLER ŞİŞMAN SINIFINA GİRİYOR?

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şişmanlığı saptamak için çeşitli yöntemler kullanıldığı belirtilerek, en çok kullanılan yöntemin, Beden Kitle İndeksi'ne (BKİ) göre yapılan değerlendirme olduğu kaydedildi. Beden Kitle İndeksi hesaplaması ile ilgili bilgilerin de yer aldığı açıklamada, "Örneğin; 1.70 metre boyunda ve 75 kilogram ağırlığında olan bir kişinin BKİ hesaplanırken; kişinin boyu olan 1.70, kendisiyle çarpılır. Yapılacak işlem; '1.70x1.70'dir. Çıkan bu sonuç bir yere yazılır ve kişinin ağırlığı, çıkan bu sonuca bölünür. Bu işlem sonucu elde edilen rakam kişinin beden kitle indeksidir. Örnekteki kişi için, '1.70 x 1.70', 2.89 olarak belirlenir. Kişinin kilosu olan 75 rakamı, 2.89'a bölündüğünde ise 26 rakamına ulaşılır. Bu örnekteki kişinin BKİ 26'dir. Beden Kitle İndeksi; 18.5.'in altı zayıf, 18.5-25 arası normal, 25-30 arası hafif şişman ve 30'un üzeri ise şişman olarak kabul edilmektedir. Her ne kadar yaş ilerledikçe BKİ değeri kısmen artsa da bu değer 29'un üzerine çıkmamalıdır" denildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, obezite riskini azaltmaya yönelik şu uyarılar yer alıyor:
- Obezite riskini en aza indirmek için; yiyecek alışverişi tok karnına yapılmalı, yenilmemesi gereken ve yüksek enerjili besinler satın alınmamalı,
- Alış-verişe liste hazırlayıp çıkılmalı,
- Boş zamanlarda yiyecek atıştırmak yerine egzersiz yapılmalı, öğün atlamadan sık aralıklarla azar azar yemek yenilmeli,
- Göz önünde yiyecek bulundurulmamalı, yemekte küçük, salatada büyük tabak, servis yapılırken ise küçük kepçe seçilmeli,
- Tabağa yenilecek kadar yemek alınmalı,
- Yemekler mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğnenerek yenilmeli, yemek yerken başka aktiviteler yapılmamalı,
- Akşam yemeğinden sonra bir şey yenilmemelidir.

Özel günlerde düşük kalorili yiyeceklerin tercih edilmesi önerilen açıklamada, obezite riskini azaltmak için; fiziksel aktivitelerin artırılması, yemek pişirirken düşük enerjili olmasına dikkat edilmesi, etli yemeklere yağ konulmaması, yemeklerdeki yağ miktarının azaltılması, kızartma yerine haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi, kullanılan yağ ve tuz miktarına dikkat edilmesi ve bol su içilmesi gerektiği bildirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler