ANKARA (İHA) - SSK ve devlet hastanelerinin 'ortak kullanıma' açılmasıyla birlikte hastanelerdeki yoğunluğun azalacağını düşünenler, şu günlerde büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor. 'Ortak kullanım' protokolünün uygulanmasıyla SSK hastanelerindeki kalabalık kısmen azalırken, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ciddi anlamda bir yoğunluğa sahne oluyor. Hastanelerdeki aşırı kalabalık ve zaman zaman kavgaya dönüşen izdihamlardan hem sağlık hizmeti alan vatandaşlar, hem de bu hizmeti sunan hastane görevlileri şikayetçi. Bir dokunanın bin ah işittiği hastanelerde vatandaşların, 'İnek danasını, deli kız anasını bulamıyor" şeklindeki sözleri devlet hastanelerinde yaşanan görüntüleri çok iyi özetliyor. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sabah saat 04.00'den öğlen saatine kadar muayene olabilmek için sıra bekleyen vatandaşlar, kalabalık yüzünden içeriye bile girmekte güçlük çekiyor. Sağlık kuruluşlarından çok stadyumu andıran hastane önünde yaşananlar 'insan sağlığını tehdit ederken', vatandaşlar, en çok personelin kötü muamelesinden dert yanıyorlar.
HASTANE YÖNETİMİ NE DİYOR? Vatandaşların yoğun eleştirilerine maruz kalan Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Başhekim Doç. Dr. Mahmut Koç, 4 bini hasta geriye kalan kısmı refakatçi olmak üzere günde 10 bini aşkın kişinin hastaneye geldiğini, bu yoğunluğun da hastane kapasitesinin üzerinde olduğunu savundu. Hastanelerinin sadece Ankara'dan değil, Türkiye'nin dört bir tarafından hastaların akınına uğradığını belirten Doç. Dr. Koç, bununla birlikte SSK'lı hasta sayısında yüzde 30 artış olduğunu, günlük hasta sayısı 800'e ulaşan acil servisteki hizmetlerin ise her şeye rağmen aksamadan sürdürüldüğünü kaydetti. Aşırı hasta yoğunluğu nedeniyle tüm vatandaşları aynı oranda memnun etmenin zor olduğunu anlatan Doç. Dr. Koç, "Tüm bu yoğunluğun temeli hastanemizin tercih edilmesidir. Ülkemizin her tarafından hastalar Ankara'ya geliyor ve bunlar genelde bizi tercih ediyorlar. Sevkler biraz daha dikkatli yapılırsa, belki bu yoğunluk olmayacak" diye konuştu.
Başhekim Koç, randevulu sistemle çalışan hastanede gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucu uzak tarihe verilen randevuların kısaltıldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"IMR ve tomografi gibi tetkikleri mümkün olduğunca kısa sürece randevu vermeden yapmaya çalışıyoruz. Personelin vatandaşlara kötü muamelesini önlemek için de bir dizi yeni çalışmalar yapıyoruz. Hastane içine Hasta Danışma Merkezi açtık ve oraya şikayet dilekçe örnekleri koyduk. Günde 4 bin kişinin tedavi edildiği bir hastanede verilen hizmetten memnun olmayan, hatta kötü muameleye maruz kalan insanlar olabilir. Biz bu tür kötü davranışları asla kabul etmiyor ve onaylamıyoruz. Bu nedenle gelen tüm şikayetlerin üzerine titizlikle gidiyoruz. Hatta işlem sonunda şikayet sahibine telefonla bilgi veriyoruz."