HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sağlıklı beslen, sağlıklı yaşa

Türk toplumunun önemli bir kesiminde vitamin ve mineral yetersizliklerinin bulunduğunu belirten TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Açkurt, "Yapılan ulusal ve yöresel araştırmalar, toplumumuzda özellikle risk gruplarında vitamin ve mineraller başta olmak üzere hayati önem taşıyan pek çok besin öğesinin yetersiz tüketildiğini göstermektedir" dedi.

Sağlıklı beslen, sağlıklı yaşa

Sağlıklı yaşam ilkeleri çerçevesinde besin öğelerinin gereksinimleri karşılayacak düzeyde düzenli olarak vücuda alınması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Açkurt, "Toplumumuzun beslenme alışkanlıkları, genellikle önemli besin öğelerinin yeterli düzeyde alınmasına fırsat vermemekte, eğitimsizlik, kaynakların değerlendirilememesi, yanlış hazırlama ve pişirme uygulamaları, etkin tedbirlerin alınmasını kaçınılmaz hale getirmektedir" diye konuştu.

Sağlıklı yaşamın, sağlıklı beslenmeyle mümkün olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Açkurt, "Sağlıklı ve aktif bir yaşam için bireylerin gereksinimlerini karşılayacak düzeylerde besin öğelerini düzenli olarak almaları gereklidir. Yetersiz beslenme bireylerin ve dolayısıyla toplumun sağlığı ve performansını olumsuz yönde etkiler. Vitamin ve minerallerin yetersiz alımı; öğrenme yeteneğinde azalma, zihinsel gerilik, enfeksiyon hastalıklarında artış, düşük çalışma kapasitesi, büyüme-gelişme geriliği, kansızlık, yaşam kalitesinde düşme ile toplumların sosyal ve ekonomik potansiyellerine önemli zararlar verir" şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmaların toplumda beslenmeye bağlı sağlık sorunlarının halen devam ettiğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Açkurt, "Besin öğeleri yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplar; bebekler, büyüme çağındaki çocuklar, gebe ve emzikli annelerdir. Vitamin ve mineral yetersizliklerinin önlenmesi ve kontrolü için FAO tarafından 3 ana strateji belirlenmiştir. Bunlar; diyetin geliştirilmesi, diyetin desteklenmesi ve gıda zenginleştirme olarak sıralanabilir" dedi.

Diyetin geliştirilmesiyle toplumun beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesine dayalı, risk altındaki bireylerin diyetlerinin vitamin ve minerallerce zengin olmasının hedeflendiğini vurgulayan Prof. Dr. Açkurt, "Gıda zenginleştirmeyle; hedef gruplarda besin öğesi alımını arttırmak amacıyla gıdaların besin öğeleri düzeylerinin yükseltilmesine yönelik bir uygulama amaçlanır. Bu, orta ve uzun dönemde etkindir" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler