Çocukların hastalıklardan uzak, doğru beslenen sağlıklı yetişkinler olmaları için doğumdan başlayıp 18 yaşına kadar aralıklarla sürecek izlemelerin vazgeçilmez önemde olduğu belirtildi.
Temel sağlık hizmetlerinin en önemli parçasını oluşturan "Çocuk sağlığı izlemi”nin koruyucu hekimliğin de temelini oluşturduğunu belirten Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Uzman Dr. Yasemin Özkale, bu hizmetin çocuğun olası sağlık problemlerinin erken tespiti açısından da gerekli olduğunu kaydetti.
18 YAŞINA KADAR SÜRDÜRÜLMELİ
Uzman Dr. Özkale, "Çocuk sağlığı izlemi”nin, bebeğin genel sağlığı ve gelişimi hakkında ebeveyne sorulan soruları ve bunu izleyen ayrıntılı fizik muayenenin yanında beslenme, aşılar, psikomotor gelişim basamaklarının izlemi, aile-çocuk ilişkisinin gözlemlenmesi ve aileye ileriye dönük danışmanlık hizmetinin verilmesini de kapsadığını vurguladı.
Özkale, birinci basamak sağlık kurumlarında, çocuk kliniklerinde, üniversite hastanelerinde sosyal pediatri bölümlerinde ve özel muayenehanelerde verilen bu hizmetin belirli aralıklarla 18 yaşına kadar sürdürülmesi gerektiğini bildirdi. Özkale, "Doğumdan iki yaşın sonuna kadar devam eden dönemin, çocuklarda büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu, yaşama sağlıklı başlangıç için en kritik dönem olmasından dolayı, ilk 2 yılda ‘çocuk sağlığı izlemi' daha sık aralıklarla yapılmalıdır” dedi.
İLK 2 YILDA DAHA SIK YAPILMALI
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yasemin Özkale, "Çocuk sağlığı izlemi”nde yapılan uygulamaları anlatırken, "Yeni doğum yapan annelere; bebek beslenmesi ve bakımı,anne sütünün önemi ve sürdürülmesi, yenidoğan sarılığı ve aşılar hakkında ayrıntılı bilgiler verilir. Doğumda ve doğumdan 48 saat sonra değerlendirilerek taburcu olan bebekler; 1 hafta sonra pediatri polikliniğinde tekrar değerlendirilerek işitme testi ve hipotiroidi açısından taramadan geçirilmelidir” diye konuştu.
Özkale, sözlerini, "Çocuk sağlığı izlemi sıklığının doğumdan itibaren ilk 6 ayda, ayda bir; ikinci 6 ayda, iki-üç ayda bir olacak şekilde yapılmalıdır. Biz uzmanlar olarak, ilk 6 aylık dönemde doğumsal kalça displazisi açısından takipli tüm bebeklerimize kalça ultrasonografisinin 2-3 aylık dönemde rutin olarak yapılmasını öneriyoruz ve bebeklerimize bu uygulamaları gerçekleştiriyoruz” şeklinde sürdürdü.
NORMAL BÜYÜME SAĞLIK GÖSTERGESİ
Bebeklik döneminden sonraki ilerleyen zamanlarda (18, 24, 30, 36. aylarda) ve 6 yaşından sonra yılda bir defa olacak şekilde 18 yaşına kadar çocuk sağlığı izleminin devam ettirilmesi gerektiğini ifade eden Uzman Dr. Yasemin Özkale, şunları söyledi:
"İzlem sırasında bir yaşında kansızlık açısından tam kan sayımı yapılması,üç yaşından sonra yılda bir kez tansiyon bakılması gerekir. Yine üç yaşından sonra görme keskinliği ve şaşılık açısından göz hekimi kontrolü gerektiği unutulmamalıdır. Her muayenede çocuğun kilo ve boyuna bakılmalı, iki yaşından önce baş çevresi ölçülmeli ve bu sonuçlar aynı yaştaki diğer çocuklar ve çocuğun kendisine ait eski sonuçları ile karşılaştırılarak büyüme değerlendirilmelidir. Çocuğun sağlıklı olduğunun en iyi göstergesi büyümesinin normal olmasıdır."