HABER

Sahurdan sonra en az 1 litre su içilmeli

"Sahurda daha çok kahvaltı tarzı diye nitelendirdiğimiz sağlıklı ve enerjisi düşük ürünler tercih edilmelidir."

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Burcu Tatlı, Ramazan ayında sahurun çok önemli olduğunu belirterek, "Sahurda daha çok kahvaltı tarzı diye nitelendirdiğimiz sağlıklı ve enerjisi düşük ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca sahurdan sonra en az 1 litre su içilmesi önemlidir. İftar da su ile açılmalı daha sonra mutlaka yine sıvı alımını karşılamak adına bir kase çorba önermekteyiz" dedi.

Ramazan ayında beslenme ile ilgili açıklamalarda bulunan Elif Burcu Tatlı, bu ayda beslenmenin oldukça önemli olduğunu söyledi. Beslenmede özellikle sahur öğünlerinin uzun süre aç kalınacağından dolayı mutlaka yapılması gerektiğini vurgulayan Tatlı, "Sahurda bireylerin daha çok kahvaltı tarzı diye nitelendirdiğimiz sağlıklı ve enerjisi düşük ürünleri tercih etmelerini öneriyoruz. Bunlar neler olabilir. Günlük bir tane haşlanmış yumurta mutlaka öneriyoruz. Uzun süre aç kalınacağı için yumurta hem protein ihtiyacını karşılayabilmek hem de bireyleri gün içinde tok tutmasına faydalı olması için. Bunun yanında bol miktarda lifli besinleri tercih etmelerini istiyoruz. Bunlar domates, salatalık, yeşillik olabilir. Bireyler bunları istedikleri kadar tüketebilirler. Yine 5-10'u geçmemek üzere zeytin tüketilebilir. Ekmekler daha çok lifli, kaynağı karşılamak ve uzun süre tok tutmak, yine kan şekerini dengelemesi açısından esmer olarak nitelendirdiğimiz kepekli, çavdar veya tam tahıllı ekmekler tercih edilebilir. Yine biri 2 kibrit kutusu kadar peynir, beyaz peynir, kaşar peynir olabilir. Çok yağlı peynirleri tercih etmemek gerekir" diye konuştu.

"SAHURDAN SONRA EN AZ 1 LİTRE SU İÇİLMELİ"

Sahurdaki yemeğin ardından en az 1 litre su içilmesi gerektiğini belirten Tatlı, "Uzun süre aç kalınacağı için kan şekerini dengelemek adına iftarda öncelikle bir bardak veya maksimum 2 bardak suyla oruç açıldıktan sonra mutlaka yine sıvı alımını karşılamak adına bir kase çorba önermekteyiz. Çorbadan sonra ana yemeklere geçerken bir 10-15 dakika beklenilmeli. Ana yemekler sebze yemekleri olabilir. Et yemekleri de olabilir. Bunları haftada 1-2 kez tavuk eti ve balık etiyle dengelemek önemlidir. Yine haftada 1-2 kez kuru baklagiller yenmelidir. Sebze yemekleri zeytinyağlı olacak şekilde tercih edilebilir. Süt ve süt ürünlerinden günlük 1-2 bardak mutlaka alınmalıdır. Yemeklerde lif kaynağı açısından önemli bol miktarda salata tüketilmelidir. Ramazan'da iftardan 1-2 saat sonra bir ara öğünümüz mutlaka olmalıdır. Bu ara öğünümüzde 2-3 porsiyon meyve olmak kaydıyla yine ceviz, badem, fındık bunlar da bir avucu geçmemek kaydıyla tercih edilebilir. Yine iftardan sonra bol miktarda bitki çayları, günlük en az 2 litre suyu yakalamak kaydıyla su tüketmek de önemlidir. Tatlı olarak da kızartılmış, şerbetli tatlılar değil de sütlü tatlıları tercih etmeliyiz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler