DİYARBAKIR (İHA) - Yargılandığı Diyarbakır 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından müebbet hapis cezasına çarptırılan terör örgütü PKK/KADEK'in eski yöneticilerinden Şemdin Sakık'ın, Topluma Kazandırma Yasası'yla ilgili talebi kafaları karıştırdı. Mahkeme, Sakık'ın örgüt içinde yönetici olup olmadığına ilişkin İçişleri Bakanlığı'ndan görüş istedi. Bakanlık ise Sakık'ın yakalandığı tarihten bugüne kadar güvenlik güçlerine verdiği bilgileri içeren dosyayı "acil" olarak istedi.
İdam cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra, AB uyum yasaları kapsamında cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen Şemdin Sakık'ın Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanma ısrarı mahkemeyi de sıkıntıya soktu. 1 No'lu DGM heyeti Sakık'ın "Örgütün tamamı üzerinde etkili olup kumandaya haiz kişi olma" vasfına sahip olup olmadığı görüşünü İçişleri Bakanlığı'na sordu. Bakanlık ise mahkemeden Sakık'ın yakalandığı 1998 yılından bugüne kadar güvenlik güçlerine örgütü çökertebilecek düzeyde verdiği bilgi ve belgeleri içeren dosyayı istedi. 1 No'lu DGM, Sakık'ın verdiği bilgileri içeren dosyayı İçişleri Bakanlığı'na gönderdi. İçişleri Bakanlığı, Sakık'ın üst düzey yönetici olmadığına karar verip güvenlik güçlerine yeterli düzeyde yardımcı olduğu yönünde görüş bildirirse Sakık, 19 yıl hapse mahkum olacak ve tutuklu geçirdiği 6 yıl da dikkate alınarak 8 yıl sonra serbest kalabilecek. Ancak yönetici olduğu kanaatine varılırsa müebbet hapis cezası devam edecek.
Sakık, Elazığ-Bingöl Karayolu'nda terhis olan 33 silahsız askerin şehit edilmesi başta olmak üzere, Güneydoğu'da çoğunluğu güvenlik güçlerinden oluşan 191 eylemde 256 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Can güvenliği sağlanamadığı için bu yıl faaliyete geçen D Tipi Cezaevi'ne Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla sevki yapılmayan Sakık, halen E Tipi Cezaevi'ndeki tek kişilik özel koğuşta tutuluyor.