HABER

Sanayi Bakanlığı'ndan teşvik yasası

Sanayi Bakanlığı'ndan teşvik yasası

ANKARA(ANKA)-Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yeni dönemde yapılacak çalışmaların listesini çıkardı. Söz konusu çalışmalar kapsamında, iller ve sektör bazında teşvik yasası ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için yeni kanun çıkarılacak. Ayrıca AR-GE çalışmalarına hız verilirken, bu konudaki kuruluş ve hizmetler bir elde toplanacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından "2002-2007 Döneminde Yapılan Çalışmalar ile Yapılması Planlanan Çalışmalar" değerlendirmesinde, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'na (KOSGEB) kayıtlı 57 bin KOBİ'nin, sayısının 100 bine çıkartılmasının hedeflendiği belirtildi. Değerlendirmeye göre, Bakanlık sanayi envanterini KOBİ'leri de alacak şekilde genişleterek, güncelleştirecek. Esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi limitinin 50 bin YTL'ye arttırılmasıyla birlikte faizinde yüzde 8 seviyelerine indirilmesi ve 5 yıl olan ancak bankanın tercih olarak iki yıllık olarak kullandırdığı kredinin vadesi 5 yıla kadar uzatılacak. Ayrıca diğer bankalardan da kredi kullandırılması sağlanacak. Esnaf ve Sanatkarların, Anayasa'nın 173'üncü maddesinde yer alan "Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır" hükmüne göre korunmaya devam edecek. Esnaf ve sanatkarların yanında çalışan çırak,usta ve kalfanın Bakanlık e-esnaf ve sanatkar veri tabanına kaydı teşvik edilecek.

ARAŞTIRMA ÇALIŞMALARININ DESTEKLENMESİ İÇİN KANUN ÇIKARILACAK

Değerlendirmede, Bakanlığın gelecek çalışmaları arasında iller ve sektör bazında Teşvik Yasası ile Büyük Mağazalar Yasası'nın çıkarılmasının da bulunduğu belirtildi. Ayrıca araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesi için yeni bir kanun çıkarılacağı ifade edildi. TBMM'de bekleyen yasa tasarılarının kanunlaşması için yoğun çaba sarf edileceği dile getirilen değerlendirmede, rekabet gücünü arttırmak, kayıtdışı ekonomiyi azaltmak ve işsizliği önlemek konularında yeni teşvikler geleceği belirtildi. Ayrıca değerlendirmeye göre, Merkezi Tüzel Kişilik Bilgi Sistemi'nin yürürlüğe girmesiyle, kamu kurumlarının tüzel kişilerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulası, sisteme dahil kişilere ait bilgilerin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesinin sağlanması, sistemde tutulan şirket bilgilerinin uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi sağlanacak.

Değerlendirmede yapılacak çalışmalar şöyle sıralandı:

-İŞGEM Kuluçka Merkezi ile beceri kazanma, iş kurma ve işsizliği azaltmaya yönelik çalışmalar hız kazanacak.
-Sanayi AR-GE'ye yönelik olarak SAN-TEZ benzeri yeni ve yenilikçi anlayışa dayalı, Patent Destek Programı, AR-GE Yatırım Destek Programı, AR-GE Ürünleri Pazarlama ve Destek Programı olmak üzere yeni program açıklanacak.
-AR-GE çalışmalarına daha çok önem verilerek, bu konudaki kuruluş ve hizmetler bir elde toplanacak.
-Yatırım teşvik, yabancı sermaye, Yatırım Finansman Ajansları, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın sorumluluğunda yürütülecek.
-Sanayi Bilgi Sistemi yeniden hazırlanarak, uygulamaya konulacak.
-Başta taksici, minibüsçü, servis aracı, özel halk otobüsü ve benzeri esnaf odaları olmak üzere üyelerine yönelik hazırlayacakları projelere destek ve teşvik sağlanacak.
-Ürün ihtisas borsaları ile Lisanslı Depoculuk Sistemi'nin kurulup işletilmesine yönelik çalışmalara devam edilerek, sistemin hızla işletilmesi için bir kısım teşvikler ve vergi avantajları sağlanacak.
-Türkiye Bilgi Toplumu Stratejisi kapsamında belirlenen stratejik amaç ve hedefler ile bu hedeflere ulaşılmasını sağlamak üzere, stratejinin uygulama döneminde hayata geçirilecek faaliyet ve projelerden oluşan eylem planı hazırlandı. Bu kapsamda Bakanlık, "Etkin kamu yönetimi", " İş ortamı ve girişimcilik" ve "Bilgi ve iletişim teknolojileri" çalışma alanları içinde 12 eylem ile görevlendirildi. Bakanlık söz konusu eylemlerin yaşama geçirilmesi için çalışacak.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler