ANTALYA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, sanayi sektörünün son 4 yılda ortalama yüzde 8.3 büyüdüğünü söyledi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Toplantısı'na katılan Bakan Coşkun, burada yaptığı konuşmada, dünyadaki hızlı yapılanmayı her kesimin içine sindirmesi gerektiğini söyledi. Küreselleşme sürecinde Türkiye'nin artık her konuda kendi imkanları çerçevesinde karar verme döneminin gerilerde kaldığını vurgulayan Bakan Coşkun, Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye'nin alacağı kararların dünyadaki gelişmelere uygun olması gerektiğini söyledi. Kophenak kriterlerinin yerine getirilmesinin ardından başlatılan tarama sürecinin de tamamlanarak, müzakere sürecinin başladığını hatırlatan Bakan Coşkun, "AB'deki yetkili dostlarımız, 'Biz önyargıyla değerlendirememişiz. Türkiye sessiz devrim yapmış. Dolayısıyla siz AB'ye üye olma bakımından mevcut 25 üye ülkenin çoğundan iyisiniz. Siz hazırsınız ama AB hazır değil. O yüzden biraz sabırlı olun' şeklinde özel konuşmalar yapıyorlar" dedi.
AB sürecinde alınan tedbirlerle sarsılmış olan güvenin ve makro ekonomik dengelerin sağlandığını belirten Coşkun, bundan sonra mikro ekonomik sorunlarla uğraşma döneminin başladığını söyledi. Ekonomide üretim, yatırım ve ihracat seferberliği modeline geçtiklerini ifade eden Bakan Coşkun, "Bunun sonunda sanayi, ekonominin itici gücü haline geldi. Sanayi sektörü son 4 yılda ortalama yüzde 8.3 büyüdü" diye konuştu.
Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Küçük Sanayi Siteleri (KSS) ile ilgili hükümet çalışmalarını sıralayan Bakan Coşkun, "1962-2002 döneminde 65, 2003-2005 döneminde 22 OSB faaliyete geçerken, 1965-2002 döneminde 349, 2002-2005 döneminde 44 KSS faaliyete geçmiştir. Bu yıl yatırım programında yer alan 107 OSB projesinden 12'sinin tamamlanması hedefleniyor. 2006'da hedeflenen projelerin bitirilmesi için bu yıl 124 milyon 139 bin YTL ödenek ayrıldı. Bu rakamın şu ana kadar 70 milyon 691 bin 216 YTL'si kullanıldı" şeklinde konuştu.
İşsizlik sorununu yatırım ve üretim faaliyetlerinin çözeceğini söyleyen Coşkun, "Yatırımların hızlanması ve üretimin devamı sağlandı. Bütün bunların sonunda işsizlik yüzde 10.8'den yüzde 8.8'e geriledi. Her yıl 700-800 bin insan yeniden iş dünyasında yer alıyor" dedi.
Bakan Coşkun, ekonominin önündeki en büyük engelin kayıt dışı olduğunu belirterek, kayıt dışı ekonominin haksız rekabeti beraberinde getirdiğini söyledi. Sanayinin ihtiyacı olan ve ekonomiye kazandırılan Ar-Ge çalışmaları çerçevesinde 22 üniversitede Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nin (TGS) kurulduğunu kaydeden Bakan Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunlardan 11'i fiilen faaliyete geçti. Teknoloji geliştirme bölgelerinde, yazılım ve Ar-Ge'ye dayalı üretim faaliyetlerinin 10 yıl süreyle gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulması, Ar-Ge personeli ücretlerinin yine 10 yıl süreyle her türlü vergiden istisna edilmesi gibi teşvikler sağlanıyor. TGS'ye 2004-2005 yıllarında toplam 12 milyon 500 bin YTL ödenek kullandırıldı. 2007 için ayrılan ödenek tutarı 24 milyon 544 bin YTL'dir."
Akaryakıt ve LPG istasyonlarında denetimlerin arttığını kaydeden Bakan Coşkun, "Bakanlığımız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve EPDK adına 17 bin 100 adet akaryakıt ve LPG istasyonlarında denetimini yapıyor. EPDK ile yapılan protokol çerçevesinde 6 bin 763 adet akaryakıt ve LPG istasyonunda denetim yapılmış, bunlardan 503'ü lisans olmadığı, kaçak ve standarda aykırı akaryakıt sattığı gerekçesiyle kapatılmıştır" diye konuştu.
Bakan Coşkun, ayrıca sahillerdeki mavi bayrak uygulaması gibi dürüst akaryakıt istasyonlarını turuncu bayrak asarak belirlemeyi planladıklarını ifade etti. Toplantıda ATSO Başkanı Kemal Özgen, Bakan Coşkun'a Antalya'nın resminin bulunduğu bir tabak hediye etti.