HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sandık kurulu kimlerden, kaç kişiden oluşur? Sandık kurulu görevleri nelerdir? Sandık görevlisi sorgulama

Bir toplumun kamu hizmetini yerine getirmesi adına bir veya birden fazla kişiyi tercih ettiği, atama ya da tayin etme gibi süreçleri kapsadığı seçme eylemi seçim olarak tanımlanmaktadır. Seçimlerde bazı bireylerin ise önemli görevleri vardır. Bu görevler sandık kurulu kategorisinde bulunan kişileri kapsamaktadır.

Sandık kurulu kimlerden, kaç kişiden oluşur? Sandık kurulu görevleri nelerdir? Sandık görevlisi sorgulama

İçindekiler

  • Sandık kurulu kimlerden oluşur?
  • Seçimde sandık kurulu kaç kişiden oluşur?
  • Sandık görevlisi nerede oy kullanabilir?
  • Sandık kurulu görevleri nelerdir?

Mahalli İdareler Seçimi 5 yılda bir yapılır. Seçim gününde ise sandık başında görev yapacak kişilerin kimlerden oluşacağı her zaman önemlidir. Seçimlerin sorunsuz bir şekilde geçmesi için sandıkların ve oyların itinayla takip edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda sandık kurulunun kimlerden meydana geldiği ve görevlerinin neler olduğu 135 Sayılı Genelge içerisinde detaylı bir şekilde yer almaktadır.

Sandık kurulu kimlerden oluşur?

Seçim zamanlarında sandık kurulu içerisinde vazifeli olacak bireyler, Yüksek Seçim Kurulu kapsamınca belirlenmektedir. Bu noktada sandık kurulu üyeleri kimlerden oluşur konusunu detaylandırmak önemlidir.

Seçim gününde oyların içine atıldığı sandıkların herhangi bir olumsuz bir durum yaşanmaması adına çok iyi bir şekilde korunması gerekmektedir. Sandıkların ve oy kullanma işlemlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, sandık kurulunda yer alan kişiler tarafından sağlanmaktadır. Bu yüzden sandık görevlileri kimlerden oluşur konusu büyük önem taşımaktadır. Sandık kurulu; son yapılan milletvekili genel seçiminde o ilçe içerisinde en fazla oy alan 5 siyasi partinin belirlediği bireyler, bir başkan ve bir kamu görevlisi üye tarafından meydana gelmektedir.

Seçimde sandık kurulu kaç kişiden oluşur?

Seçim dönemlerinde sandık kurulu içerisinde birden fazla kişi bulunmaktadır. Her kişinin kendi üstüne düşen birtakım önemli görevleri vardır. Seçimde sandık kurulunu oluşturan bireylerden ilki sandık kurulu başkanıdır. Sandık kurulu başkanından sonra bir kamu hizmetlisi üye de bu kurul içerisine dâhildir. Son olarak ise son yapılan milletvekili genel seçim döneminde o ilçede en fazla oya sahip olan 5 siyasi partinin bildirdiği bireyler yer almaktadır.

Sandık görevlisi nerede oy kullanabilir?

Seçim gününde Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen sandık görevlilerinin de o gün oy kullanma hakları bulunmaktadır. Ayrıca bu kişiler nerede görev yapacaklarını önceden öğrenebilir. Bunun için e-devlet üzerinden sandık görevlisi sorgulama işlemi yapılabilmektedir. E-devlet internet sitesine giriş için TC kimlik numarası ile şifre gereklidir. Giriş işlemleri yapıldıktan sonra yurt içi seçim görevlendirme bilgisi sorgulama hizmetini kullanarak, nerede görev alınacağı sorgulanabilir.

Ayrıca sandık başında görevli olan bireyler ilçe seçim kurulu tarafından kendilerine verilen evrakla vazifeli oldukları sandıkta oylarını kullanma haklarına sahiptir.

Sandık kurulu görevleri nelerdir?

Seçim gününde sandık kurulu içerisinde yer alan birçok kişi bulunmaktadır. Bu kişiler genelde seçim sürecinin güvenli bir şekilde geçmesinden sorumludur. Seçim gününde oy kullanma işleminin sağlıklı olarak ilerleyebilmesi için sandık kurulunda bulunan bireylere önemli görevler düşmektedir. Sandık kurulu görevleri genellikle şu şekildedir:

  • Sandık kurulunu meydana getiren kişilerin sabah saat 07.00’de (güneşin doğuş ve batış saatlerindeki farklılık vb. nedenlerle alınabilecek kararlardan dolayı, bazı illerde oy verme saatlerinde değişiklik olabileceğinden farklılık yaşabilir) oy verme yerinde bir araya gelmesi,
  • Ardından ant metnin okunması ve sandık kurulu başkanı olarak seçilen kişinin oy sandığını mühürlemesi,
  • Oy pusularının yer aldığı paketlerin açılması ve zarflarla birlikte pusulaların arka taraflarına mühür basılması,
  • Oy verme işleminin başlatılması ve son ana kadar güvenli bir şekilde sürdürülmesi,
  • Oy verme süreci başladıktan sonra oy vermek için bekleyen kişilerin sırayla alınması ve bu kişilerin kimliklerine bakılarak seçmen listesinde olup olmadığının kontrol edilmesi,
  • Oy kullanacak seçmenlerin oy kullanırken oy pusulasına ve zarfa herhangi bir işaret koymaması, zarfın içerisine oy pusulası dışında başka bir şeyin konulmaması yönünde uyarı yapılması,
  • Oy kullanma süreci bitmesine rağmen halen sırada olan seçmen varsa, bu bekleyen seçmenler sandık kurulu başkanı tarafından sayılarak, oy kullanmalarının sağlanması, sandık kurulu görevleri arasında bulunur.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler