HABER

Şarbondan iki puma öldü

SAMSUN (İHA) - Samsun Hayvanat Bahçesi'nde Şarbon Hastalığı nedeniyle 2 pumanın öldüğü bildirildi. Tarım İl Müdürlüğü, hayvanat Bahçesini karantina altına alarak, 15 gün süre ile hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi'nde 26 Mayıs 2007 tarihinde 2 pumanın aniden ölmesi üzerine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından ölen pumalara otopsi yapıldı. Otopsi sonuçları doğrultusunda 2 pumanın şarbon hastalığından dolayı öldüğü belirlendi. Otopsi sonucu doğrultusunda harekete geçen Tarım İl Müdürlüğü, hayvanat bahçesini 15 günlük karantina altına alarak, hayvan giriş ve çıkışlarını yasakladı. Ardından, aslan, ayı, kurt gibi etle beslenen hayvanlardan kan örnekleri alınarak, inceleme yapılmak üzere çeşitli laboratuarlara gönderildiği belirtildi. Karantina uygulamasının devam etmesine rağmen, İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin, hastalığın hayvandan insana direk temas ile geçebileceğini bildirmesi üzerine ziyaretlerin serbest bırakıldığı öğrenildi.

Büyükşehir Belediyesi Veteriner Şube Müdürü Nurhan İşler, 26 Mayıs tarihinde pumaların aniden öldüğünü kaydetti. Ani ölümlerden endişelendiklerini ve OMÜ Veterinerlik Fakültesi'ne haber verdiklerini belirten İşler, "Burada yapılan otopsi sonucunda hayvanların şarbon hastalığından öldüğünü belirlendi. Bizde tekrar inceleme yapılması için hayvanların organ ve kan örneklerini Veteriner Araştırma Enstitüsü'ne gönderdik. Burada da ölümlerin şarbon hastalığından öldüğü tespit edildi. Ondan sonra hayvanat bahçesinde yoğun bir şekilde dezenfeksiyon çalışmasına başladık. Diğer hayvanları kontrol altına aldık" dedi.

Bütün hayvanların tek tek aşılandığını anlatan İşler, "Hastalığın insanlara bulaşması için mutlaka temas etmesi gerekiyor. Hayvanların etrafı tel örgülerle çevrili olduğu için ziyaretleri serbest bıraktık" diye konuştu.

Pumalara şarbon hastalığının 3 şekilde geçmiş olabileceğini aktaran İşler, "Şarbon hastalığının çıkış nedeni belirlendikten sonra her türlü tedbiri alacağız. Şuan hayvan hareketleri ile ilgili olan karantina uygulaması devam ediyor. Hayvanat bahçesinde dışarı hayvan çıkartmıyor ve almıyoruz. İnsanlara bulaşması konusunda İl Sağlık Müdürlüğü ile bağlantı kurduk. Vatandaşların hayvanları alıp sevmemesi ve dokunmaması halinde hastalığın bulaşmayacağı bilgisini aldık. Ondan sonra ziyaretleri serbest bıraktık" şeklinde konuştu.

İşler, ölen pumaların şarbon hastalığının yayılmaması için Veteriner Araştırma Enstitüsü'nde yakıldığını sözlerine ekledi.
Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Rıfat Coşkun ise laboratuar incelemesi sonucunda hayvanat bahçesinde ölen pumalarda şarbon hastalığının görüldüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:
"Durum bizim kontrolümüz altındadır. 26 Mayıs'tan itibaren kritik dönem olarak belirlediğimiz 15 günlük periyotta hayvanat bahçesini karantina altına aldık. Dezenfeksiyonları yapıldı. Ziyaretçi kabul edilmediği saatlerde dezenfeksiyon çalışmaları devam ediyor. Hayvan sağlığı konusunda her şey kontrol altında. 15 günlük süre içinde bir hastalık veya ölüm olmadığı sürece şarbon hastalığı o bölgeden temizlenecek ve uzaklaştırılmış olacak. Ayrıca 5 sene dezenfeksiyon çalışmalarımızı devam ettireceğiz."

Pumaların öldüğü kafeslere insanların yaklaşmaması için tedbirler alınması konusunda belediyeyi uyardıklarına dikkat çeken Coşkun, Türkiye'de bulunan şarbon mikrobunun insanlarda ölümlere yol açmadığını, sadece vücutlarında yara ve çıban oluşturduğunu dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler