HABER

"Seçim sonrası da operasyon olmayabilir"

"Seçim sonrası da operasyon olmayabilir"

WASHINGTON (ANKA)- Türkiye'nin "tezcanlı" Kürtler konusunda giderek sertleşen bir çizgi izlediği öne sürüldü. Washington Post gazetesi, "Türk askerlerinin Kürtlere yönelik mesajlarının daha sertleştiğini" savundu.

Gazeteye konuşan Brookings Enstitüsü'nden Ömer Taşpınar da, seçim sonrası da büyük bir operasyon olmayabileceğini belirtirken "Türkiye ne yapacak? Irak'ta Amerikalılar ile mi savaşacak? Peşmergelerle mi? Bu gerçekçi değil" yorumunu da yaptı. Washington Post gazetesi, Silopi kaynaklı Ellen Knickmeyer imzalı haberinde "Radikal ayrılıkçılar, Seçim arifesinde ciddi bir kaygı oluşturuyor" yorumunu yaptı. Gazete, "Türkiye, sabırsızlanan Kürtler konusunda daha sert bir çizgi izliyor" başlığını kullandığı haberinde son dönemde "Türk askerlerinin Kürtlere yönelik mesajlarının daha sertleştiğini ve uzadığı"nı yazdı.

Türk askerlerinin tonunun sertleşmesinin nedeninin, Kuzey Irak'taki dağlık bölgesinde bulunduğunu kaydeden gazete, Türk hükümetinin Kuzey Irak'taki Kürt liderlerinin bu yılda 70 Türk askerini öldüren "ayrılıkçı Kürt harekatının varlığını" tolere ettiğini savunduğunu yazdı. ABD'li gazete, birçok Türkün, PKK'dan kaynaklanan artan güvenlik tehdidinin seçimde başlıca konu olduğunu söylediklerini belirtirken emekli Tüğgeneral Nejat Eslen'nin "Amerika, Irak devleti parçaladı onun yeniden inşaa edilmesi yolu yok. Bunun sonucunda PKK'yı koruyan bir Kürt devleti var" sözlerine de yer verdi.

Milliyetçi partilerinin de, PKK'nın yoğunlaşan saldırılarının kamuoyunda yarattığı rahatsızlıktan yararlanarak seçimde oylarını artırmaları beklendiğini belirten gazete, Türk ordusunun sınırdaki yığınağı ile ilgili olarak da ortaya atılan 140 bin rakamının ABD yönetimince "abartılı" bulunduğuna işaret etti.

AKP OPERASYON ÇAĞRILARINA KARŞIN "SAĞLAM" DURDU

Komutanların operasyon çağrılarına karşın AKP'nin "sağlam durduğu" görüşünü dile getiren gazeteye konuşan, düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü'nden Ömer Taşpınar da, "Seçim öncesi veya sonrası bile büyük bir şey olması olasılığı az" dedi. Türk askerlerinin, ABD komutanlarının dikkatini çekmek için ses çıkartıkları görüşünü de dile getiren Taşpınar, "Türkiye ne yapacak? Irak'ta Amerikalılar ile mi savaşacak? Peşmergelerle mi? Bu gerçekçi değil" yorumunu da yaptı. Taşpınar "Türk askerleri büyük bir olasılıkla Irak Kürt liderlerinin sınırlı olsa da PKK'ya karşı harekete geçerse, tatmin olurlardı" değerlendirmesini de yaptı.

Ancak Washington Post muhabiri, Güneydoğudaki Kürtlerin birçoğunun askerlerinin "agresif tutumu"nun gerisinde PKK değil, yeni bir Kürt devletini engelleme amacının bulunduğunu düşündüklerini aktardı.

"TÜRK DEVLETİ KÜRTLERİN IRAK'TAKİ STATÜSÜNÜ KABUL EDEMİYOR"

Washington Post'a da konuşan DTP'nin bağımsız adayı Ahmet Türk de, "Türk devleti, Talabani ve Barzani'nin lider haline geldiklerini görüyor ve bunu kabul edemiyor. Kürtlerin Irak'taki statüsünü kabul edemiyorlar" diye konuştu. Askerlerin "Tüm Kürtleri tehlikeli" olarak gördüklerini de öne süren Türk, "Kürt sorunu, demokratik, barışçıl bir biçimde çözümlenebilir ancak Türk devleti her zaman şiddet yolunu tercih ediyor" iddiasında da bulundu.

Washington Post da, Kürt adaylarının parlamentoda "iki-üç düzine sandalye"yi kazanmalarının beklendiğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler