ANKARA (ANKA) - TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Alev Dedegil, belediyeler ve bakanlıkların bütçelerini "cinsiyetçi bütçe" (sonucu direkt olarak kadının hayatına yansıyan hizmetleri üretebilmek için gerekli olan bütçe) çerçevesinde hazırlamaları gerektiğini söyledi.
Milletvekili seçilmeden önce İstanbul'da 30 arkadaşıyla birlikte kurduğu İstanbul Kadın Araştırmaları Merkezinin (İKAM) kadınlara yönelik hazırladığı ve yürüttüğü bazı projeler hakkında ANKA'ya bilgi veren Dedegil, "Cinsiyetçi bütçeleme" (gender budgeting) konusunda AB ile ortak proje yaptıklarını kaydetti. Dedegil, "Cinsiyetçi bütçe, sonucu direkt olarak kadının hayatına yansıyan hizmetleri üretebilmek için gerekli olan bütçedir" dedi.
-"TOPUKLU AYAKKABI, ÇOCUK VE BEBEK ARABASI İLE ÜST GEÇİTE NASIL ÇIKSIN"-
"Bütçeyi hazırlarken, kadını bir veri olarak, ana hizmet noktası olarak görmek ve buna bir kaynak ayırma ile bütçenizi o hizmetleri oluşturacak biçimde, kadının hayatına yansıyacak şekilde oluşturma konsepti Türkiye'de yeni başlayan bir süreç" diye konuşan Dedegil, bu konuda eğitim çalışmaları yaptıklarını kaydetti.
Kadınlara yönelik projelerden birisinin de "Tomografi İstanbul" projesi olduğunu anlatan Dedegil, projenin; şiddeti besleyen kaynaklar ve şiddet mağduru kadınların destek beklentileri konusunda ölçüm yapan bir saha araştırması olduğunu söyledi.
Komisyon Başkanı Dedegil, bu çalışmayla kadınların sorunlarını tespit etmeyi amaçladıklarını belirterek şunları söyledi:
Yani kadınlar, bu şehrin üst geçitlerinden, kaldırım yüksekliğinden memnunlar mı? Tüm il ve ilçeler kadın dostu haline getirilmeli. Üst geçitler kadınlar için bir felaket. Yüksek topuk, hamilelik, kemik erimesi, kucakta çocuk, evde çocuk ve bebek arabası ile bir kadın üst geçidi nasıl kullansın? Kent, erkeklerin çok mutlu ve rahat yaşaması için planlanmış.
Üst geçitlerin tümden kaldırılması ve atılması gerekir. Ben bu durumu kendi bölgemdeki yöneticileriyle konuşup tartışıyorum. Bunu tespit etmek ve buna göre önlem almak gerekiyor. Kadın kucağında çocuk, elinde alışveriş yaptığı araba, belki elinden tuttuğu bir çocuk daha, geliyor üst geçin önüne, karşıya geçmek istiyor. Ama nasıl geçecek? Kadın bakış açısının kamu politikalarına yansıması lazım. Bu politika, Avrupa'da bir çok ülkede var."
Dedegil, şehirlerde bir hizmet yapılırken, daha proje aşamasında, il ya da ilçe meclis genel kurulunda yer alan kişilerin, "Bunu yapmayalım. Çünkü bu kadınların hayatını zorlayacak bir çalışma" demesi gerektiğini ifade etti.
-PARKLARA ERGONOMİK BANK-
Kadınların, çocuklarını götürdükleri parklarda uzun vakit geçirdiklerini ifade eden Dedegil, "AB'de bir çok belediye çocuk parklarındaki standart bankları kaldırdı ve onların yerine ergonomik koltuklar koydu. Çünkü kadın o bankta bazen 3 saat oturuyor. Biz ise hala 3 tane ızgaradan oluşan bir tahta bankı koyuyoruz ve bu da o kadın için işkence gibi oluyor" dedi. Kadınlar, çocukları için uzun süre parklarda oturmak zorunda kalıyor. Kitabını veya örgüsünü de yanına alıyor kadınlar. Çocuğun beklerken, daha rahat oturma imkanı sağlayacak koltuklar konması gerekir. Bu konuda yeteri kadar bütçe ayrılmalı" diye konuştu.
-"OTOBÜSLER KARANLIKTA DURAK DIŞI KADINLARI ALSIN"-
Dedegil, "kadın dostu kentler" oluşturulması gerektiğini belirterek, kadınların sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapıldığı zaman bu kentlerin yaratılabileceğini söyledi. Kanada'da belediyenin kadınlara yönelik bir uygulamasını anlatan Dedegil, "Otobüslerin hava karardıktan sonra, kadın yolcular için iki durak arasında durma mecburiyeti var. Bu basit bir olay ama o saatte dışarıda olan kadının güvenliği için çok önemli bir şey. Bu uygulama bizde de yapılabilir" diye konuştu.
Alev Dedegil, İKAM'ın, siyasete girmek isteyen kadınlar için de bazı çalışmaları olduğunu belirterek, "Koç uygulaması başlatılabilir. Bu koçlar, bir işe başlamak isteyen kadınlara yardımcı olacak onları yönlendirecek, onları bilgilendirecek. Mesela biz kadınlar milletvekili olarak seçildiğimizde, Mecliste ne giyeceğimizi, ona buna sorarak öğrenmeye çalıştık. Bu stresi yaşadık. Ama bu stresi yaşamadan bazı şeyleri öğrenebilirdik" dedi.
-"BELEDİYELER, KADINLARI DOĞAL PARTNER KABUL ETMELİ"-
Yerel yöneticiler, şehir planlaması yaptıklarında kadınları ‘doğal partner' kabul etmesi gerektiğini belirten Dedegil, "Belediyeler mutlaka kadınlarla ortak karar almalılar. Şu anda belediye meclislerinde yeteri kadar kadın olmamamsı buna gerekçe olamaz." diye konuştu. (ANKA)