DENİZLİ (İHA) - Şeker düşmesinin beyinde hasara ve ölüme yol açabileceği belirtildi.
Denizli Devlet Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, şeker yüksekliği kadar şeker düşmesinin de önemli olduğunu söyledi. Dr.Nevzat Bilal, aşırı soğuk terleme, sinirlilik, açlık hissi ve bulantı, solukluk ve soğukluk, ateş basması, dil ve dudaklarda karıncalanma ve uyuşmanın şeker düşmesinin belirtileri olduğunu belirtti. Dr.Nevzat Bilal, şeker düşmesi görülen kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, üşüme hissi, dalgınlık ve unutkanlık, görmede bulanıklık, konsantrasyon ve kişilik değişiklikleri,
metal bozukluklar, epilepsi, koma ve ölüm gibi durumlar gözlenebileceğini anlattı. Şeker tedavisinde hastaların şeker düşüklüğü daha sık görüldüğünü anlatan Bilal, "Ancak önlenebilir bir durumdur. Eğitim, yakın takip ve bakımla şeker düşmesi ile ilgili şikayetler azaltılabilir" dedi.
Şeker düşmesinin dikkatli olunmadığı takdirde beyinde hasar ve ölümlere varan sonuçların görülebileceğini belirten Dr. Bilal, şunları söyledi: "Alkol tüketimi şeker düşmesi ile ilgili belirtileri belli bir süre maskeler, gecikmiş kan düşmelerine neden olabilir ve şeker düşmesi riskini artırır. Bu nedenle alkolden kaçınılmalıdır."
Uz.Dr. Nevzat Bilal, tekrarlayan ağır şeker düşmesi atakları geçiren ve şeker düşmesini algılayamayan diyabetiklerin araba kullanmaması ve tehlikeli sporlar yapmaması gerektiğini söyledi. Bilal, şeker hastalarının 90 dakikadan fazla araç kullanmaları durumunda her 90 dakikada bir mola verilmeli ve dinlenilmesi gerektiğini belirterek "Molada bir dilim ekmek, bir dilim peynir ya da elma, portakal, armut gibi ara öğün tüketilmelidir. Bu besinler tüketildikten sonra şeker oranı eğer hala 120'nin altındaysa aynı besinler tekrar tüketilmelidir" dedi.