MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "Meclis Başkanlığı gibi ciddi ve önemli bir tercihte Genel Başkan'ın ve Başkanlık Divanı'nın kararı netleşmeden ve henüz herhangi bir isim üzerinde mutabakata varılıp aday belirlenmeden, birtakım isimler medya üzerinden dillendirilerek MHP üzerinde kamuoyu baskısı oluşturulmaya çalışılması doğru olmamıştır" değerlendirmesini yaptı.
Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, "MHP'nin 7 Haziran seçimleri sonrasında kilit parti konumunda olmasının bazı çevrelerde rahatsızlığa yol açtığını" öne sürerek, bazı çevrelerin MHP'nin ,"HDP destekli CHP-MHP koalisyonu" seçeneğine olumsuz cevap verilmesinden sonra partiye yönelik tutumlarını değiştirdiğini savundu.
Bir internet sitesinde yayımlanan MHP aleyhindeki değerlendirmede doğrudan Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin hedef alındığını ifade eden Yalçın, yazıda Bahçeli'nin 7 Haziran seçimlerindeki başarısının "yanıltıcı ve uydurma" olduğunun ileri sürüldüğü, bunun da MHP'nin 1999'da yüzde 17,9 oyla 129 milletvekili, 2015'teyse yüzde 16,2 oyla 80 milletvekili çıkarmasına dayandırıldığını aktardı. Yalçın, şöyle devam etti:
"MHP'nin yüzde 17,9 oyla 129 milletvekili çıkarırken 16,2 oyla 80 milletvekili çıkarabilmesinin sebebi MHP'nin başarısızlığı değil öncelikle d'Hondt sisteminin azizliğidir. MHP, birçok ilde aldığı oyları mevcut seçim sistemi yüzünden kaybetmiş, AKP'ye kaptırmıştır. D'Hondt sistemi, çoğunluk partisine gereğinden fazla milletvekili vermektedir. Bu sistem, yerel bazda da HDP'ye gereğinden fazla milletvekili kazandırmış, diğer partilerin oyları çöpe gitmiştir."
Söz konusu yazıda, 1999 seçimleri ile 2015 seçimlerinin "bilerek" kıyaslandığını, kamuoyu algısıyla oynayarak MHP oylarında düşüş varmış gibi gösterildiğini belirten Yalçın, "Oysa 2011 seçimlerinde MHP yüzde 13 oy alabilmişken 2015'te bunu 16,2'ye çıkarmıştır. Bunu başarısızlık saymak için kötü niyetli, maksatlı veya ebleh olmak gerekir" ifadelerini kullandı.
"Bahçeli hedef haline getirilerek, MHP yıpratılmaya çalışılıyor"
MHP'nin "DBP" yani "Devlet Bahçeli Partisi" gibi gösterilmek istendiğini aktaran Yalçın, böylece Bahçeli'yi tek hedef haline getirerek MHP'nin yıpranmasının sağlanmaya çalışıldığını bildirdi. Bahçeli'nin düzenli aralıklarla Parti Divanı'nı ve MYK'yı topladığını kaydeden Yalçın, "MHP'nin politikalarıyla ilgili kararlar da Sayın Bahçeli'nin mutlak iradesi ve tek seçiciliğiyle değil, bizzat kendisinin istişare ve meşverete önem veren demokratik tutumu sayesinde partimizin kurullarında belirlenmektedir. Yani parti içi demokrasinin işlediği partilerin başında MHP gelmektedir" görüşüne yer verdi. Bazı gazetelerde yer alan haberlere de işaret eden Yalçın, şu değerlendirmede bulundu:
"Meclis Başkanlığı seçimleri için MHP'den bir adayın ismi gündeme gelir gelmez Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından ceza kesildiği iddiası ise hilaf-ı hakikattir. MHP'de Meclis Başkanı adayı olarak kimi isimlerin basında dillendirilmesi normaldir. Ama bunun kararı elbette partiye aittir. MHP'yi en çok rahatsız eden şey, partimizin sürekli belli adlar üzerinden yıpratılmaya çalışılması veya isim verilerek adaylık veya tercih dayatılmaya çalışılmasıdır. Meclis Başkanlığı gibi ciddi ve önemli bir tercihte Genel Başkan'ın ve Başkanlık Divanı'nın kararı netleşmeden ve henüz herhangi bir isim üzerinde mutabakata varılıp aday belirlenmeden birtakım isimler medya üzerinden dillendirilerek MHP üzerinde kamuoyu baskısı oluşturulmaya çalışılması doğru olmamıştır. Sayın Genel Başkanımızın tepkisi bu çerçevede değerlendirilmelidir."
(AA)