HABER

Servisçiler korsanlardan şikayetçi

Servisçiler korsanlardan şikayetçi

İZMİR (İHA) - 7-8 yüz civarında korsan arabanın izinleri olmadığı halde okullara servis hizmeti verdiğini, bazı özel okulların da bu aracılarla işbirliğine giderek yüksek fiyatlar açıklayıp rant sağladığını öne süren İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Bostancı, "Biz şu ana kadar yapılmayan denetimlerin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Oda binasında yönetim kurulu ve oda üyelerinin de hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenleyen Başkan Hasan Basri Bostancı, fiyat belirleme yetkisinin yasalarla kendi odasına verildiğini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hiç kimse yasaların kendisine vermediği bir kamu yetkisini kullanamaz" diye konuştu.

Resmi ve özel okul öğrenci servisi taşımacılığının yönetmelik, yönerge ve kararlar doğrultusunda 'S' plakalı araçlarla yapıldığını, her araçta döneme ait odaları tarafından tespit edilen fiyat tarifesinin bulunmasının zorunlu olduğunu kaydeden Bostancı, odalarına kayıtlı 4 bine yakın araç esnafının bulunduğunu, bunların vergisini veren, yasal yükümlülüklerini yerine getiren kişiler olduğunu, korsanlar yüzünden bin kadar araçlarının atıl durumda beklediğini, bu araç sahiplerinin de mağdur durumda bulunduğunu açıkladı. Korsan taşımacılık yapanlar hakkında 25'den fazla dava açtıklarını ve bu davaların devam ettiğini açıklayan Başkan Bostancı, "7-8 yüz tane korsan araba var. İzmir'de taşınan öğrenci sayısı 12-15 bin civarında. Eğer bu aracı kurumlar çıkarsa ne olur? Öğrenci velilerinin cebinden çıkan para yarı yarıya düşecek, esnafın cebine giren para iki katına çıkacak. Bu aracılar hangi okula araba başına okul ihtiyaçları için ne vermişlerse, biz yüzde 50 fazlasını vermeye razıyız ama, makbuzlu. Burada çok büyük rantlar, bir soygun var. Bunların çoğundan öğrenci velilerinin haberi yok" şeklinde konuştu.

Denetim görevinin yerine getirilmesi için İzmir Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'ne çağrıda bulunan Oda Başkanı Hasan Basri Bostancı, velilere de şu uyarılarda bulundu:
"En değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı taşıyan servis araçlarında; okul idarelerine veya araç sahibi olmayan kişi ve kuruluşlara servis ücreti adı altında para vermemeye, odanın açıklamış olduğu Okul Taşıma Ücret Tarifesi'nin her araçta bulunmasına ve bu tarifenin üzerinde ücret ödememeye, araç sürücülerinin ticari taşıt kullanma belgesinin olup olmadığına, araçların 'S' plakalı olup olmadığına, araçlarının kapılarının otomatik (şoför kontrolünde), araçların arkasında 'Okul taşıtı' yazısı ve 'Dur' lambası olup olmadığına, her öğrenciye ait emniyet kemerinin olup olmadığına, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce verilen Şehiriçi İzin Bölgesi'nin olup olmadığına, 0-14 yaş için rehber personel bulundurulup, bulundurulmadığına dikkat etmelidir."

İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası olarak kent içinde 5 ayrı noktayla Büyükşehir sınırları içine dahil olan Torbalı ve Menemen'de, haftada 12 kez esnafın ayağına giderek denetim yapacaklarını da açıklayan Başkan Bostancı; velilerin şikayetlerini odaya ait "483 97 11" numaralı telefon, "441 32 37" numaralı faksla Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın tüketici hattına yapabileceğini belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler