HABER

SES, hastanelerde anket yaptı

ANKARA (İHA) - Sağlık hizmetleri ve uygulamalarına tepki göstermek için zaman zaman eylemler yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bu kez hastanelere sandık kurdu. Sağlık personeli kurulan sandıklarda Bütçe Tasarısı'nda sağlığa ayrılması öngörülen yüzde 3.2'lik payı oyladı. SES Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, 2005 bütçesinde sağlığa ayrılan pay hakkında sağlık çalışanlarının görüşlerini öğrenmek için anket yaptıklarını söyledi.

Tombul, yaptığı açıklamada, anket sonuçlarının önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacaklarını belirterek, "Sağlık Bakanlığı'nın öne sürdüğü gibi sağlık emekçileri bunu destekliyor mu, memnun mu, yoksa bu konudaki görüş farklı mıdır bunu hep birlikte göreceğiz" dedi.

Türkiye'de sağlığa yeterli pay ayrılmadığını ve bu payın her geçen gün biraz daha kısıldığını savunan Tombul, "Yıllardır Türkiye'de genel bütçeden sağlığa ayrılan pay oldukça komik. Geçen yıl ki bütçede yüzde 3'ler civarındaydı, şimdi de 2005 bütçesinde ayrılan pay yüzde 3.2 civarında. Sağlık Bakanlığı ve hükümet, bu kaynaklarla sağlıkta bir dönüşüm yapılacağını söylüyor. Sağlıkta dönüşüm bize göre temel yaklaşımı sağlık hizmetlerinin ticaretleştirilmesidir" diye konuştu.

Tombul, kendilerinin de sağlık hizmetlerinin mevcut durumdan kurtarılması gerektiğini savunduklarını ifade eden Tombul, şunları söyledi:

"Ama bu hükümetin tercihiyle değil, her yurttaşın ihtiyaç hissettiği sağlık hizmetinden en yakın sağlık kuruluşundan yararlanabilmesi yönünde bir dönüşüm olmalıdır. Hükümet ve Sağlık Bakanlığı, uygulamanın toplumsal desteğe sahip olduğunu, sağlıkta dönüşümün hem sağlık çalışanları hem de yurttaşlar tarafından desteklendiğini iddia ediyor. Bizde madem ki böyle, sağlık emekçilerinin 2005 bütçesinde sağlığa ayrılan payı iş yerlerinde oylayarak ifadelerini beyan etmelerini istedik. Bir sendikal faaliyet olarak bu çalışmayı yapıyoruz. Burada sağlık emekçileri özgürce düşüncelerini beyan edecekler. Sonuç olarak bu oyların sonuçlarını Sağlık Bakanlığı Bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken kamu oyuyla paylaşacağız. Gerçekten de Sağlık Bakanlığı'nın öne sürdüğü gibi sağlık emekçileri bunu destekliyor mu, yoksa bu konudaki görüş farklı mıdır, bunu hep birlikte göreceğiz. Ardından da gerekli değerlendirmeyi yapacağız."

"BÜTÇE KISITLI AMA ÖZEL SEKTÖRÜ PARA AKIYOR"

SES Başkanı Tombul, sağlığa ayrılan payın yüzde 10 olması gerektiğini belirterek, sağlığa ayrılan bütçenin kısıtlı olmasına karşın 'hizmet satın alma' adı altında özel sektöre kaynak aktarıldığını kaydetti. Tombul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz yıllardır söylüyoruz, bugün de aynı noktadayız. Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinden yatırıma her geçen gün daha az kaynak ayrılıyor. Şu andaki mevcut kaynakla Türkiye'deki sağlık sisteminin içerisinde bulunduğu sorunlarını çözmek bize göre mümkün değildir. Ama sorun tek başına kaynak sorunu da değildir. Bu kaynağı nasıl kullandığınıza dair tercihiniz de önemlidir. Aynı parayla tercihinizi farklı kullanarak bir nebze de olsa daha iyi sağlık hizmeti sunabilirsiniz. Örneğin sağlık ocaklarını daha iyi donatabilirseniz, sevk zinciri oluşturabilirseniz, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verirseniz yani kaynağı iyi kullanırsanız, bundan verimli sonuç alabilirsiniz. Kaynağı nasıl kullandığınız önemlidir. Ama şimdi Sağlık Bakanlığı, SSK ve diğerlerinin bütçesinden, birde hizmet alımı yoluyla yıllardır özel sektöre kaynak aktarılıyor. Buradaki tercih önemlidir."

Sağlık hizmetlerinin giderek ticaretleştirildiğini ileri süren Tombul, 3.2'lik bütçenin sağlıkta sorunları gidermeye yetmeyeceğini kaydetti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Biz sağlık çalışanlarının ücretlerini artırmayacağız. Onları kar ortağı yapıyoruz. İşletmeye dönüştüreceğiz, ne kadar kar ederlerse o kadar pay alsınlar" sözlerini eleştiren Tombul, "Yani bu da aslında sağlıkta dönüşümün temel yaklaşımını ortaya koyuyor. Hizmet ticarileşiyor, her şey paraya dönüyor. Bu bütçenin de biz yetmeyeceğine, sorunları çözmeyeceğine inanıyoruz" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler