Çanakkale'de 99 yıl önce sırtlayarak kaldırdığı 275 kiloluk top mermisiyle Deniz Savaşı'nın seyrini değiştiren Havranlı Seyit Onbaşı, ölümünün 75'nci yıldönümünde ilk kez resmi törenle anıldı. Seyit Onbaşı için Rumeli Mecidiye Tabyası'nda ve Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde iki ayrı tören düzenlendi.
Çanakkale Savaşları kahramanı Seyit Onbaşı, ölümünün 75'nci yıldönümünde kentte düzenlenen iki ayrı resmi törenle anıldı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Gelibolu 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Balıkesir Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Rebiye Ünivar, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Seyit Onbaşı'nın torunu Muhammet Yıkar ile çok sayıda davetli törene katıldı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Eceabat İlçesine bağlı Kilitbahir Köyü'nde kahramanlık olayının yaşandığı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda gerçekleşen ilk tören; saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Törenin sonunda protokol üyeleri ve vatandaşlar, Seyit Onbaşı'nın top mermisini sırtında taşıdığı anı sembolize eden heykelinin yanına kırmızı karanfiller bıraktı. Anma törenleri Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'nde devam etti. Seyit Onbaşı'nın kahramanlığını ve hayatını anlatan film gösterimi gerçekleştirildi.
Ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammet Erat, Seyit Onbaşı'nın kahramanlığını ve hayatını anlatan bir konuşma yaptı. Erat, Seyit Onbaşı'nın sırtlayarak kaldırdığı top mermisiyle yapılan atışın, 'Ocean' zırhlısının dümen tertibatına isabet ettiğini, geminin bulunduğu yerden ayrılarak geri dönmek isterken yaptığı manevra sırasında Nusret Mayın Gemisi'nin daha önce döşediği mayınlara çarparak battığını ve bu olayın deniz savaşının kaderini değiştirdiğini söyledi. Törende Seyit Onbaşı'nın torunu Muhammet Yıkar, Atatürk'ün Seyit Onbaşı'yı görmek için köye geldiği gün yaşananları anlattı. Seyit Onbaşı'nın kendisine maaş bağlanması talebini reddettiğini belirten Yıkar, "Zeytinyağı fabrikasında hamallık yaptığı yıllarda zatürree olmuş, 50 yaşında vefat etmiş" dedi.
'FİLMLERLE KAHRAMAN YARATIYORLAR' YORUMU
Bugüne kadar Seyit Onbaşı için ayrı bir anma töreni yapılmadığını hatırlatan Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Çanakkale Savaşları'nın 100'ncü yılı, Seyit Onbaşı'nın ölümünün de 75'nci olması dolayısıyla anısına bir tören düzenledik. 250 bin şehidimiz ve sayısını bilmediğimiz gazimiz var. Onlar bu vatan için millet için yeni nesiller için verebileceklerinin en fazlasını verdiler. Bir insan dava için en çok hayatını verebilir, onlar da bunu verdiler. Öleceklerini bilerek, buraya gelip gazi olarak dönenler de hayatlarını feda ettiler. Yeniden büyük Türkiye'nin varoluş noktasında Çanakkale'de Seyit Onbaşı'nın o zaferi yarattığı alanda böyle bir etkinlikte bir arada olmamızın çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Bugün büyük devletlere bakarsak; en güçlü olarak gösterilen ABD'yi de hesaba katarsak, onların böyle büyük kahramanları olmuyor. Kahraman yaratıyorlar filmlerle, senaryolarla ve bizim de kafamıza kazıyorlar. Buna da saygı duyuyoruz. Vietnam'ı bile hesaba katarsak; işgale gittikleri, köylerinde boğazlamaya gittikleri adamların topraklarında bütün utanılacak zulümlerine kahramanlıklar çıkarıp hepimize de seyrettirip kafamıza da kazıyabiliyorlar. Seyit Onbaşı'nın fakirlik içerisinde hayatını sürdürdüğünü biliyoruz. Biz kahramanlarımıza ne kadar kıymet verirsek neslimiz, milli duyguları o oranda alır diye düşünüyorum. Bizim kahramanlarımıza değer verme biçimimiz, nesillerimize milli duygu ve bilincimizi aktarma yükümüzü, seviyemizi de gösterir. Hepimizin boynunun borcu olmalı" diye konuştu.
Çanakkale Sanat Tiyatrosu tarafından Seyit Onbaşı'nın top mermisini kaldırma anını anlatıldığı kısa bir oyun sahnelendiği ikinci programın sonunda; Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Seyit Onbaşı'nın torunu Muhammet Yıkar'a teşekkür plaketi verdi. (DHA)