Araştırmacı Levent Sevinç ve Gözde Yılmaz'ın konferansta sundukları bildiride, Türkiye'deki korsan kaset ve CD satışlarının AB ülkeleri ortalamasının 6 kat üzerinde olduğu dile getirildi.
16 Ağustos 2005, İstanbul; Uluslararası Global Business & Economics Research Conference (GBER) New York, Hawaii ve Londra'dan sonra bu yıl İstanbul'da gerçekleşti. 10-12 Ağustos tarihleri arasında Hyatt Regency Hotel'de gerçekleşen konferansta sunulan 30 civarındaki bildirilerden biri de Türkiye'de ve dünyada korsan müzik kaset ve CD satışları üzerineydi.
Levent Sevinç ve Gözde Yılmaz isimli iki akademisyenin Türk korsan pop müzik tüketicileri üzerine gerçekleştirdikleri araştırmada, 2003 yılında korsan CD satışlarının dünya çapında ilk kez 1 milyar adeti geçtiği belirtildi. Araştırmacılar, Türkiye'deki korsan CD ve kaset satışlarının, AB ülkeleri ortalamasından 6 kat daha yüksek olduğunu da açıkladılar. Tebliğde Türkiye'deki müzik kaset ve CD satışlarının yüzde 95'inin yerli müzisyenlerin albümlerinden oluştuğu da kaydedildi.
Sevinç ve Yılmaz, Türkiye'deki korsan satışların yapısını bir örnek albüm üzerinde incelediklerini dile getirdiler. Bu çerçevede, Sezen Aksu'nun geçen yıl piyasaya sunduğu ve satış rekoru kıran "Yaz Bitmeden" albümü üzerine kapsamlı bir inceleme yapan araştırmacılar, Sezen Aksu'nun albümünü satın alanların yüzde 25'inin korsan (badrolsüz) ürün satın aldıklarını ortaya çıkardılar.
Araştırmanın ilginç sonuçları arasında tüketicinin gelir düzeyi ile korsan ya da orijinal albüm satın alma tercihi arasında ilgi olmadığı yer alıyor. Öte yandan araştırma sonuçları, tüketicinin korsan albüm yerine orijinal albüm satın almasına etki eden en önemli unsurlardan ikisinin tüketicinin albüm sahibi sanatçının bir önceki albümünü beğenmiş olması ve albümde yer alan şarkılardan en az iki tanesinden hoşlanması olduğunu gösteriyor. Buna göre ilk albümlerinde tek şarkıyla popüler olan sanatçıların albümlerinin orijinallerinden daha fazla korsanlarının sattığı sonucu ortaya çıkıyor.
Araştırma sonuçları arabesk müzik dinleme sıklığı yüksek olan müzik tüketicilerinin pop müzik albümlerinin korsanını tercih etme olasılıklarının fazla olduğunu gösteriyor. Bu durum özellikle arabesk motifler taşıyan pop müzik albümlerinin orijinallerinin değil korsanlarının daha çok satacağını ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, dünya çapında korsan satışlarla yapılan mücadelede önemli adımlar atıldığına dikkat çekerek, 2001 - 2004 yılları arasında yakalanan korsan albüm miktarının 4 kat arttığını ancak gelişen teknolojinin toplam korsan satışlarının her yıl geometrik olarak artması sonucunu doğurduğunu da dile getirdiler.
GBER İstanbul Konferansı'nda sunulan tebliğde dünya çapında korsan müzik satışlarının toplam pazarın adet olarak dörtte birine, parasal olarak da onda birine (4.6 milyar $) ulaştığı açıklandı.
Sevinç ve Yılmaz, araştırma sonuçlarında hareketle müzik şirketlerinin korsanla mücadele için farklı pazarlama stratejileri izlemeleri gerektiğini ifade ediyorlar. Araştırmacılar, bu çerçevede müzik şirketlerinin albüm fiyatlarının aşağı çekmek yerine korsan albüm satın alma olasılığını artıran faktörleri dikkate alarak yeni stratejiler oluşturmalarının daha etkili sonuçlar vereceğini belirttiler.