ANKARA (ANKA) – SHP, "Laiklik Karşıtı Eylemleri İzleme Masası" ilk raporunu yayınladı. Rapora göre, Türkiye'de Ekim-Kasım ve Aralık 2007 tarihleri arasında laiklik karşıtı 47 olay meydana geldi.
Eğitimde 19, türban yasağına karşı da 7 eylem yaşandı. Raporda, Türkiye'nin çeşitli kentlerinde yapılan "din eksenli" gösteriler, "mezhep ayrımcılığına" ilişkin gelişmeler ve kadrolaşma tartışmalarına ilişkin tespitlere de yer verildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Beş yıldır iktidardayız, hangi yaşam şekliniz değişti" şeklindeki açıklamalarının tartışmaları sıcaklığını korurken, SHP Başbakan Erdoğan'a yanıt niteliğinde bir çalışmaya imza attı. SHP Merkez Yürütme Kurulu üyesi Ayfer Cömert'in başkanlığında kurulan "Laiklik Karşıtı Eylemleri İzleme Masası", laiklik karşıtı eylemleri yakın takibe aldı.
Çalışmalarını, üçer aylık dönemler halinde ve katalog adıyla yılda dört kez yayınlama kararı alan Laiklik Karşıtı Eylemleri İzleme Masası bu kapsamda, Ekim - Kasım ve Aralık 2007 tarihlerinde meydana gelen laiklik karşıtı olayları kapsayan ilk raporun yayınladı. Arşiv taraması yöntemiyle hazırlanan araştırma raporunda, sadece arşive giren somut olaylara yer verildi. Raporda yer alan olayların en az yarısı kadar olaya ilişkin habere, örneğin ders kitaplarında yer alan ve öğrencileri dinsel olarak yönlendirme amaçlı ibareler, makaleler, konferans, panel ve benzeri haberlere, yer verilmedi.
Raporda 2007'nin son çeyreğinde laiklik karşıtı 47 adet olay yer aldı. Raporda yer alan olaylar "eğitim, türban, dinci gösteriler, mezhep ayrımcılığı ve kadrolaşma" adı altında 5 başlıkta toplandı. Rapora göre, 2007'nin son çeyreğinde laiklik karşıtı olaylar en çok "eğitim" ve "türban" kümelerinde yoğunlaştı. Bunu sırasıyla, "dinci gösteriler", "mezhep ayrımcılığı" ve "kadrolaşma" izledi. Raporda öne çıkan, "laiklik karşıtı eylemlerden" bazıları özetle şöyle:
"-Gaziantep Öğretmen evinde Ramazanda yemek servisi kaldırılması.
-İlköğretim 8. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında örtünmenin telkin edilmesi.
-Kilis Öncüpınar Sınır Kapısında iftar saatinde işlem yapılmaması.
-Antalya'nın Etiler Mahallesinde faaliyet gösteren Furkan Derneğinde, haftanın belirli günlerinde kara çarşaflı kadınlar toplanıyor. Dernek üyeleri çocuklarını okula göndermeyip evde dini eğitim veriyor.
-Ardahan Damal'da Hz. Ali'nin şahadet yıldönümünde ilköğretim okulunda teravih namazı kılınması.
-Ankara Yenimahalle Kürşatbey İlköğretim Okulu'nda ayetli-sureli Ramazan köşesi açılması.
-Bursa Yıldırım ve Ordu İmam Hatip Lisesi'nde türbanlı öğrencilerin okula serbestçe girmesi.
-Başbakan Erdoğan'ın, iftar yaptığı kız öğrenci yurdunda türbanla ilgili sorulara "Aşama aşama olacak" ve "türban yasağı Allah'a meydan okumaktır" diye hitap etmesi.
-İstanbul'un Fatih ilçesi Çarşamba semtinde modern giysili kadınlara ev verilmemesi ve giysi satılmaması.
-Eskişehir Olgunlaşma Enstitüsü Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde türbanlı öğrenciyi sınava almayan öğretmenin, Milli Eğitim Müdürü tarafından tehdit edilmesi.
-Nur Cemaatinin kurucusu Said-i Nursi'nin anısına İstanbul'da düzenlenen uluslararası sempozyuma Türk Hava Yolları'nın sponsor olması.
-Erzurum Ceyhanoğlu Sağlık Ocağı'nda türbanlı doktorların görev yapması.
-TBMM'nin Yalova'daki Atatürk Köşkü'nün de bulunduğu dinlenme tesislerinde türbanlı personel çalışması.
-Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi'nde okuyan dört Alevi kız öğrencinin, Ramazanda oruç tutmadığı ve namaz kılmadığı için baskı yüzünden okul değiştirmek zorunda kalması.
-Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Şahin Filiz'in, "Kuranda başörtüsü yok, türban Yahudi geleneği" dediği için sicil notunun düşürülmesi ve kendisine profesörlük verilmemesi.
-AKP Hükümeti'nin, Danıştay'ın iptal ettiği atama yönetmeliğine karşın boş kadrolara yandaşlarını ataması."
Raporda, ayrıca 22 Temmuz seçimlerinden sonra, "Cumhuriyetin laik kimliğine karşı" harekete geçildiği öne sürülürken, Laiklik karşıtı eylemler, irticai etkinlikler ve toplum yaşamını dini kurallara ve törelere göre yeniden düzenleme çabalarının hız kazandığı belirtildi.