ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Sağlık Müdür Vekili Kadir Demirel, vatandaşları sıcak hava hususunda uyardı.
Yaz mevsiminin en sıcak günlerinin yaşandığı son günlerde, güneşin zararlı etkilerine karşı vatandaşların tedbir almalarını isteyen Müdür Vekili Demirel, "Yaz mevsiminde, güneş çarpmaları ve sıcağın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri oldukça sık görülmektedir. Güneşin ültraviyole ışınları, özellikle cilt yanıklarına, ciltte yaşlanmaya, kurumaya ve cilt kanserine sebep olmaktadır. Güneş ışınları, 11.00-16.00 saatleri arasında daha güçlüdür. Aşırı sıcak ve güneş, önlem alınmadığında insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Tansiyona bağlı bayılmalar görülebilir. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kalp ve akciğer hastalığı olanlar daha fazla risk altındadır" diye konuştu. Kadir Demirel, güneş ışınlarının en şiddetli olduğu saatlerde güneşe çıkmamaya özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Bu saatlerde güneş altında bulunan kişilerin, açık renkli, kapalı ve bol giysiler giyinmesi, geniş siperli şapkalar kullanması ve mümkünse gölgede bulunması uygun olur. Güneşten koruyucu, cilde uygun koruyucu güneş kremi kullanmadan güneş ışınlarına maruz kalmak sakıncalıdır. Erişkinler, deri tiplerine göre farklı koruyucu faktör içeren ürünler kullanırlar, ancak çocuklarda deri tipine bakılmaksızın yüksek faktörlü koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Güneşten koruyan ürünler, güneşe çıkmadan yarım saat önce deriye uygulanmalıdır. Deriye yeterli miktarda ve kalınlıkta sürülmelidir. Güneşten koruyan ürünler, deriye eşit miktarda yedirilerek sürülmelidir. Sık havuza yada denize girmek, havlu ile kurulanmak ve terlemek gibi durumlarda, koruyucu kremler gün boyunca tekrar uygulanmalıdır. Yüz, omuz, ense ve boyun gibi daha yoğun olarak güneş ışınlarından etkilenen bölgeler, sürekli güneşten koruyan ürünler kullanılarak korunmalıdır. Tedavi amacı ile doktor tarafından verilen kimi ilaçlar (antibiyotikler, doğum kontrol ilaçları ve benzeri) derinin güneş ışınlarına karşı duyarlılığını artırmaktadır. Bu durumda kişi, doktorun önerileri doğrultusunda güneşten korunmalıdır. Oluşan güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt gibi maddeler sürülmemesi, bu durumda soğuk kompres yapılması gerekir, müdahale gereken durumlarda hekime danışmadan hiç bir madde sürülmemelidir. Gözlerde ağrılı kızarıklık olması durumunda da hekime danışmadan ilaç kullanılmamalı, güneş gözlüğü kullanılması ve soğuk uygulama yapılması gerekir."
Demirel, açıklamasını, "Kanser, kemoterapi hastaları yada değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerekir. Oluşan sıvı ve tuz kaybının olumsuz etkilerine karşı 'tuzlu ayran' içilmeli, gölge ve serin yerlerde bulunulmalıdır" diyerek bitirdi.