ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, sigara, alkol ve akaryakıta zam yapılmasının gündemlerinde olmadığını belirterek, şu an için bir önlem ihtiyacı bulunmadığını ifade etti.
Şener, Turan Güneş Bulvarı üzerindeki Cacharel Mağazası'nın açılış törenine katıldı. Açılışın sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Şener, alkol ve sigaraya yüzde 15 zam yapılacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine bu bilgilerin nasıl gündeme geldiğini bilmediğini, hükümetin gündeminde şu anda böyle bir konunun olmadığını söyledi. Şener, şu anda herhangi bir önlem ihtiyacı da bulunmadığına değinerek, 2005 yılı sonuna kadar herhangi bir alternatife bağlı olarak meydana gelebilecek gelişmelerin değerlendirildiğini, zam konusundaki duyumların da bu alternatiflere bağlı değerlendirmeler çerçevesinde alınmış bir bilgi olabileceğini söyledi.
Şener, "O değişik alternatiflere bağlı durumlar ortaya çıkmadığı takdirde böyle bir değişmeyi öngörmeyen alternatifler yürürlükte olur. Şu anda Ekim ayındayız. 2004 yılı bütçe verileri gözden geçiriliyor. 2004 yılına ait gelişmeler ve yılsonu hedefleriyle ilgili durum değerlendiriliyor. Bu arada 2005 yılı makro hedefleri de değerlendiriliyor. 2005 yılı içinde muhtemel gelişmelerin ne olabileceği ile ilgili çok yönlü, çok boyutlu, çok alternatifli müzakereler ve tartışmalar ortaya çıkıyor. Makro hedeflerden vazgeçmemiz mümkün değil" diye konuştu.
Hayatı boyunca bütçe rakamlarının gerçekleştiğini hiç hatırlamadığını dile getiren Şener, buna karşın 2003 ve 2004 yıllarında bütçenin Meclis'ten nasıl geçtiyse yılsonu rakamlarının da aşağı yukarı buna uygun sonuçlandığını bildirdi. Gerçekçi bütçeler yaptıklarını ifade eden Şener, piyasalarda güven duygusunun oluşmasının da bu gerçekçi politikalara bağlı olduğunu ifade etti. Şener şöyle konuştu: "Bunun kamuoyundaki algılamalarının bozulmaması için de 2005 yılı bütçesi ve makro hedefleri gerçekçi olarak belirlenmiştir. Buna göre yıl içindeki gelişmeler takip edilecektir. Bu hedeflere ulaşmaya bağlı olarak yıl içinde farklı bir takım alternatifler ortaya çıkabilir. Özellikle de dış etkenlere bağlı olarak. Örneğin petrol fiyatları 2005 yılı içinde bu düzeyinde kalabilir, aşağıya doğru inebilir veya biraz hareketlilik olabilir. Yıl içinde bazen inebilir bazen çıkabilir. Tüm bu farklı durumlarda yılsonu makro hedeflerin tutturulması için bizim karşılaşacağımız tablo ne olabilir? Buna yönelik olarak da hangi alternatife göre hangi tedbirler alınabilir? Bu, çok detaylı olarak gözden geçirilmiş bir husustur". Şener, sözkonusu tedbirlerin hiç bir zaman somut gerçekleşecek bir adım olarak değerlendirilemeyeceğini anlatarak hükümetin düzenli ve sürekli olarak gelişmeleri takip ettiğini ve gerekenleri yaptığını kaydetti.
Çukurova Grubu ile ilgili gelişmelerin hatırlatılması üzerine Şener, TMSF ve BDDK'nın bağımsız kurullar olduğunu ve hiç bir dış etkiye açık olmaksızın bu bağımsızlıklarının gerektirdiği şekilde çalıştıklarını ifade etti. Son durumla ilgili olarak da TMSF ve BDDK'nın görevlerini yerine getirdiklerini ve konuyu takip ettiklerini vurgulayan Şener, bu konuyla ilgili olarak dünden bugüne kendisine ulaşan yeni bir bilgi olmadığını söyledi.
Şener bir soru üzerine açılışını yaptığı mağazayı gezdiğini ve fiyatların üç yıl önceki fiyatlarla aynı olduğunu gördüğünü belirtti. Şener, "Dolayısıyla geçen iki yıl zarfında enflasyonun belirgin bir şekilde aşağı inmekte oluşunu teyid eden bir etiket görüntüsünü aldım. Türkiye'de enflasyonun beli kırılmıştır. Enflasyonlu günler geride kalmıştır. Yıl sonunda enflasyon rakamları hedeflerin altında kalacaktır. Enflasyon yüzde 10'un biraz altında gerçekleşecek. Böylece 1970'li yılların başından itibaren Türkiye ilk kez tek rakamlı enflasyonu bu sene yaşamış olacaktır" değerlendirmesini yaptı.