ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahi servisi tarafından yapılan ameliyatta 41 yaşındaki Aziz Mermerkaya'ya başarılı bir operasyonla biyolojik damar nakli yapıldı.
Daha önce sol bacağından damar tıkanıklığı nedeniyle ameliyat olan, fakat takılan damar da tıkanınca yeniden hastaneye başvuran Aziz Mermerkaya'ya varis ameliyatı olduğu için toplardamarlarının da olmaması nedeniyle son çare olarak dana damarının nakli yapılması kararlaştırıldı. Kalp Damar Cerrahisi uzmanları Opr. Dr. Mustafa Kemal Avşar ile Opr. Dr. Fahri Hayri Atlı'nın gözetiminde olan Aziz Mermerkaya için ihale yapılarak Amerika'dan damar siparişi verildi. Başhekim Opr. Dr. Ahmet Çakır'ın da yakından takip ettiği bu gelişme sonrasında 3 hafta içinde özel muhafaza edilerek Amerika'dan getirilen dana damarı Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla nakledildi.
Ameliyat sonrasında durumu gayet iyi olan Aziz Mermerkaya son derece mutlu olduğunu belirterek hastane yönetimine ve doktorlarına teşekkür etti. Mermerkaya, "Ayaktan şikayetim vardı. 20 yıl önce suni damar takıldı. Bu damarı çıkararak sığır damarı taktılar. Şu anda durumum iyi, kendimi iyi hissediyorum. Önce takılan suni damar kirlenmişti. Bana şimdi canlı damar takıldı. Herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Kalp Damar Cerrahisi uzmanları Opr. Dr. Mustafa Kemal Avşar ile Opr. Dr. Fahri Hayri Atlı ise ameliyat sonrası hastanın durumunun iyi olduğunu belirterek, "31 yaşındaki erkek hastamıza 1992 yılında damar tıkanıklığı nedeniyle yapay bir damar takmışlar bacağına. Yalnız son zamanlarda hastanın yürümekle gelen ayak ağrıları olduğu için, biz hastaya bir anjiyo çektirdik. Anjiyoda takılan damarın tıkanmış olduğunu gördük. Aynı zamanda hastamızda, toplar damar problemi olduğu için ve zamanında da varis ameliyatı geçirdiği için, o damarın yerine takabileceğimiz kendi damarı yoktu. Bu yüzden biz de düşündük. Hastamıza yurt dışından ithal edilen sığırlardan alınan, kendi damarı kadar uzun süreli kullanılabilen, paslanma ihtimali az olan bir damar takmayı düşündük. Dün de hastamızı ameliyata alıp başarılı bir ameliyatla damarı hastamıza taktık. Şimdi hastamızın genel durumu gayet iyi. Nabızları elle alınabiliyor. Hastamızın bacağı ısındı, şuanda da serviste da rahat bir şekilde takip ediyoruz" diye konuştu.
Kalp Damar Cerrahisi uzmanları Opr. Dr. Mustafa Kemal Avşar ise, "Gerçekten zor bir ameliyattı. Çünkü ikinci ameliyat, birinci ameliyattan daha zordu. Damarı temin etmemizde başhekimimizin çok büyük destekleri oldu, kendisine teşekkür ediyoruz. Biz arkadaşlarımızla beraber, Urfa gibi bir yerde her türlü ameliyatın yapılabildiğini göstermek istiyoruz. Hastamızın durumu gayet iyi. Yaptığımız işten de keyif aldık" ifadelerini kullandı.
Amerika'da test çalışması yapıldığı ve sığır meme atar damarının takıldığı hastalarda olumlu sonuçlar alındığını belirten Opr. Dr. Fahri Hayri Atlı, damarın 40 santim boyunda olduğunu söyledi. Bilimsel adının Femoral Artel Poplital olduğunu kaydeden Opr. Dr. Fahri Hayri Atlı, Şanlıurfa'da ilk kez böyle bir ameliyatın yapıldığını kaydetti. Ameliyatın yaklaşık 2,5 saat sürdüğünü söyleyen Atlı, bu damarın Türkiye'de bulunmadığını ve yurt dışından ihale yapılarak getirildiğini belirtti.